Pénz- és tőkepiac

Óriáskamatokkal harcolnak a bankok a betétesekért

A hitelválság miatt nehezen jutnak külső forráshoz a bankok, ezért egyre vonzóbb feltételekkel csábítják a betéteseket, már a látra szóló, valamint a devizabetétekre is szép hozamot kínálnak - írja a szombati Népszabadság.

A le nem kötött pénz után járó, szabad szemmel alig látható kamatoknak a pénzügyi válság okozta forrásszűke véget vethet: már több bank is előrukkolt kiugróan magas látra szóló ajánlattal, mint ahogyan a devizabetétnek is kezd becsületük lenni, a pénzintézetek ki akarják piszkálni a fiókból az eurót, és ezért már komoly kamatot is hajlandók fizetni.

Szinte nincs a hazai palettán olyan hitelintézet, amely ne rukkolt volna elő az elmúlt napokban új termékkel, s megfigyelők szerint most tovább is tart majd a lendület a szokásosnál, vagyis aligha fullad ki néhány hét alatt, mint a korábbi betétgyűjtő akciók. A bankok már nemcsak a magas kamatokkal versenyeznek egymással, hanem az akciós időszakok is egyre jobban kitolódnak.

A honi pénzintézeteknél eddig is meghatározó volt a betét, ám ezt ki kellett egészíteniük más, külső forrásokkal is. Most azonban, hogy a bankközi hitelezés minimálisra szűkült, és devizához is nehezebben jutnak hozzá, a lakossági források minden korábbinál fontosabbakká váltak - mondta a Népszabadságnak Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Az akciók elsődleges célja tehát a forráshoz jutás. A bankoknak erre szükségük is van, hiszen a kiszámíthatatlan árfolyammozgások miatt elsősorban forintban szeretnék növelni hitelezési aktivitásukat.

A bankokat egyéb tényezők is akciózásra sarkallják. Attól félnek, hogy a devizaalapú hitelezés visszaszorulása ügyfélvesztéshez vezet, s hogy ezt elkerüljék, attraktív ajánlatokkal igyekeznek magukhoz csábítani az új ügyfeleket - tette hozzá Müller. A vezető tanácsadó szerint a lakosság az utóbbi hetekben rengeteg pénzt vont ki egyéb befektetéseiből (részvényekből, befektetési alapokból), s a bankok most ezeket a forrásokat is igyekeznek felszippantani.

A jellemző éves betéti kamatok jelenleg háromhavi lekötés esetén 10-11 százalék körül vannak, de találni a bankok kínálatában 12 százalékos ajánlatot is. Fél évre jellemzően 9-10 százalékos, míg ennél hosszabb időre, kilenc hónapos vagy éves lekötésnél 9 százalék körüli hozamot ajánlanak a bankok.

Az Axa Bank például már szerdától 11 százalékot fizet a lekötetlen betétekre. A pénzintézet hosszú távú kamatpolitikájának része a szerdai emelés, amellyel villámgyorsan reagált a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának aznapi 300 bázispontos emelésére.

A Budapest Bank Augusztus Betétszámlája pedig hétfőtől nyújt 10,75 százalékos kamatot. Ez azonban csak azok számára elérhető, akik 2006. augusztusában nyitották ilyen nevű számlájukat. (Ez volt a kamatadó bevezetése előtti utolsó hónap, amikor még kamatadótól mentesen lehetett elhelyezni betéteket.)

Az Augusztus Plusz nevű számla nyitása esetén a kamat már 12 százalék. Ez azonban szintén csak azok számára elérhető, akiknek van Augusztus Betétszámlájuk, ők a Plusz megnyitása esetén kapják a fenti kamatot.

pénzügyi válság Augusztus betétszámla AXA Bank lekötetlen pénz betétesek le nem kötött pénz Budapest Bank
Kapcsolódó cikkek