Pénz- és tőkepiac

Ösztönző csomagra erősödik a dollár

Ben Bernanke tegnapi bejelentése, amely egy újabb gazdasági ösztönző csomag bevezetését helyezte kilátásba egy éves rekord erős szintre küldte a dollár árfolyamát: az euróval szembeni kurzus 1,3208-ig erősödött.

A dollár erősödés hatására esik az amerikai könnyűolaj (WTI) ára, hiába várható kitermelés csökkentés az OPEC pénteki rendkívüli bécsi ülésén. A WTI egy hordója ma 1,2 százalékkal ér kevesebbet: 73,34 dollárig ereszkedett a jegyzés. A nemesfémek viszont drágulnak a dollár erősödésre. Az arany unciája két nap alatt visszakapaszkodott a 800 dollár fölé, ma 0,9 százalékot drágult a novemberi szállítása 803,65 dollárra. Az ezüst 2,7 százalékot drágult 10,04 dollárra unciánként.

Az Egyesült Államokban februárban már bejelentett a kormány egy 168 milliárd dolláros ösztönző csomagot, most egy újabb növekedést generáló projektet rakna össze a kormány. Henry Paulson pénzügyminiszter közben a hitelintézeteknek nyújtott segítséget szeretné fokozni. Tegnapi bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy a bankszektor konszolidációját támogatja a kormány. Az amerikai 6 éves rekord szintre szökött, és a kiskereskedelmi eladások az 1992-es értékükre estek, vagyis ha nincs valamilyen pro-ciklikus program, akkor recesszióba süllyedhet a gazdadaság – vélik elemzők, akik szerint fontos és jó lépés volt Bernanke-től, hogy támogatásáról biztosította az új ösztönző csomagot. A program összeállítása a Szenátus törvényhozóinak a feladata, a Bush adminisztráció csak ezt követően engedheti át a javaslatot, de a kormányzati források úgy nyilatkoztak, hogy támogatják a csomagot (bár annak csak rövid távon szabad a költségvetési hiányt növelnie). A múlt héten Barack Obama demokrata elnökjelölt nyilatkozta hogy ha elnöknek választják meg, akkor a beiktatását követően azonnal munkahely teremtő élénkítő programba kezd.

arany OPEC ben bernanke WTI dollár ösztönző csomag ezüst amerikai könnyűolaj Henry Paulson euró uncia
Kapcsolódó cikkek