Pénz- és tőkepiac

Pánikban egész Európa

Tegnap felfüggesztették az OTP Bank részvényeinek tőzsdei kereskedését, miután a papír napon belül tíz százalékot zuhant. Az egyre inkább kiterjedő válság miatt a világ parkettjein szintén pánikhangulat uralkodott, a Dow Jones például négy év után tízezer pont alá süllyedt. A krízisről érkező hírek egyéves mélypontra szállították le az eurót a dollárral szemben, és a forint is átlépte a lélektani, 250-es határt.

Az európai bankcsoportok háza tájáról vegyes hírek jöttek: a legfontosabb, hogy az itthon is érdekelt UniCredit mégis tőkeemelésre kényszerül. A BayernLB – az MKB Bank tulajdonosa – viszont közölte: csupán 20 milliárd eurós éven belüli lejáratú tartozása van, és ennek többszöröse refinanszírozására elég tartalékaik vannak.

Ám a nemzeti kormányok tegnap is sorozatosan jelentették be a válság megfékezésére hozott intézkedéseiket, például a betétgaranciák kiterjesztését. A hazai elemzők is egyre inkább tartanak a válság begyűrűző hatásaitól, Veres János pénzügyminiszter szerint viszont azok kezelhető keretek között maradnak.

Kapcsolódó téma

Bayern kormány válság
Kapcsolódó cikkek