Pénz- és tőkepiac

Profitnövekedést várnak az UBS-től - a Dresdner elemzői

Az UBS AG novemberben jelenti harmadik negyedéves eredményeit. A Dresdner Kleinworth elemzői szerint a svájci bankóriás 755 millió svájci frankos (675 millió dollár) profitot jelenthet a szeptemberrel végződő utolsó három hónapra.

A nemzetközi pénzpiaci krízis miatt az UBS arra kényszerült, hogy kiszálljon egyik részvényalapjából, ami 160 millió frank bevételt hozott a banknak. Az UBS további 2 milliárd frankot kaszált a hitelkihelyezésből az utolsó negyedévben – az elemzői becslések szerint. A Dresdner tartást ajánl az UBS papírokra, és mai elemzői raportjukban a bank jövedelmezőségének növekedésére számítanak.

Az UBS-nek ugyanakkor várhatóan 3,3 milliárd frankos leírást kell a periódusban elkönyvelnie, a nettó tőkevisszahívás várhatóan eléri a 6 milliárd frankot, amelyet a globális vagyonkezelési részlegénél szenved el a bank. Az UBS vezérigazgatója Marcel Rohner és Peter Kurer a hírek szerint maximális erőbedobással próbálják vagyonos klienseiket maradásra bírni, akik sorra hagyják el az bankot. A svájci óriásnak kellett elszenvednie a legnagyobb jelzálogpiaci veszteséget Európában, több mint 44 milliárd dollárt írt eddig le.

Az UBS központi tevékenysége a nemzetközi vagyonkezelés, ahol 1800 milliárd frank értékben kezeli gazdag kliensek pénzét. Az UBS árfolyama ma délelőtt 6 százalékot emelkedett 19,23 frankra a zürichi tőzsdén, de azóta ismét zuhanásban van, egy órakor 18,38 frankra esett a papírjainak ára. A hitelintézet piaci értéke 56,2 milliárd frank (Idén eddig 59 százalékot csökkent az UBS árfolyama).

UBS svájci tőzsde raport Peter Kurer svájci bank elemzői várakozás hitelleírás Marcel Rohner Dresdner Kleinwort árfolyam nemzetközi vagyonkezelés
Kapcsolódó cikkek