Pénz- és tőkepiac

A dollár erősödése mozgatja a nyersanyagok és a feltörekvő devizák árát

A kamatdöntéseket megelőző várakozás hatására erősödik a dollár és gyengülnek a régiós devizák. Az euró-dollár árfolyama lenyomja a nyersanyag árakat a piacon. Ma várhatóan tovább esik az arany és a kőolaj jegyzése.

Csütörtökön dönt az Európai Központi Bank a közös térség irányadó rátájáról. A Bloomberg Hírügynöksége által megkérdezett elemzők szerint Jean Claude-Trichet vezette tanács 50 bázispontos vágással 3,25 százalékra ereszti a térség alapkamatát. Az alacsonyabb európai kamatfelár miatt gyengül az euró és erősödik a dollár. Az amerikai fizetőeszköz árfolyama több napja kapaszkodik fel, ma délelőtt 1 százalékos erősödést követően 1,2527-en járt a kurzus.

Az erős dollár, és a romló makrogazdasági kilátások – az ipari termelés lassul a tengerentúlon - hatására csökkent 2,1 százalékkal ma az amerikai könnyűolaj hordójának ára: 62,55 dollárra. Az erős dollár, és a mérséklődő inflációs várakozások miatt az arany árfolyama is csökken: egy uncia nemesfém 728 dollárba kerül, de elemzők szerint szinte biztosan tovább esik a jegyzés a következő napokban. Az arany árával kapcsolatban eltérnek a vélemények a piacon. A rövid távú árfolyam csökkenést, bár szinte mindenki biztosra veszi, hosszú távon vannak optimista befektetők is, akik szerint a globális pénzügyi segélycsomagok inflációt gerjesztenek majd a válság leültével. Három éven belül az arany ára 1500 dollárra emelkedhet – vélik sokan a piacon.

A többi nemesfém jegyzése ma délelőtt enyhe emelkedéssel nyitotta a kereskedést: a platina 0,4 százalékot emelkedett 823 dollárra, a palládium pedig változatlanul 200,50 dollár per uncia áron kel el.

A kelet-közép-európai devizapiacot is a kamatvárakozás hatja át. Csütörtökön a cseh jegybank dönt az irányadó rátáról, elemzők szerint szinte biztos, hogy legalább 25 bázispontot vág a prágai monetáris intézet. Ennek hatására a cseh korona több napja gyengült (tegnap a régió legrosszabbul teljesítő fizetőeszközei között szerepelt, az egyébként stabil fundamentumú cseh deviza). A korona árfolyama 24,389-ig gyengült az euróval szemben. Lengyelországban is várhatóan még novemberben csökkenti a jegybank az alaprátát, a zloty 3,56-ig gyengült az euró ellenében. A forint viszont ma délelőtt meredek erősödésbe kezdett: 261,55-ről 259,30-ig kapaszkodott a kurzus.

arany lengyel zloty forint palládium deviza Jean Claude-Trichet kurzus cseh korona Európai Központi Bank dollár fizetőeszköz platina jegyzés amerikai könnyűolaj euró uncia árfolyam hordó
Kapcsolódó cikkek