Pénz- és tőkepiac

A japán recesszió tartja nyomás alatt a kőolajárat

Alacsony szinten mozog a kőolaj jegyzése, miután csökkenés várható az ázsiai gazdaságok energiafogyasztásában.

 Az amerikai könnyűolaj hordójának ára 2,5 százalékkal csökkent 55,60 dollárra, míg az északi tengeri brent árfolyama 1,8 százalékot esett 53,25 dollárra a londoni ICE Tőzsdén. A recessziós félelem miatt szabadulnak a befektetők a nyersolaj kontraktusoktól. A japán bruttó össztermék a harmadik negyedévben éves alapon 0,4 százalékkal csökkent. A szigetország napi átlag 5,1 millió hordó kőolajat használ fel, míg Kína 7,9 milliót. A China National Petroleum Corp, Kína legnagyobb nyersolaj finomítója is csökkenti a kapacitását, miután az ázsiai ország gazdasági növekedése 11-ről 7 százalékra lassult.

Közben kérdéses, hogy a világkitermelés 40 százalékát biztosító OPEC november végi rendkívüli ülésén újabb másfél millió hordós napi kitermelés csökkentésről dönt-e majd. Az iráni olajminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a szervezet a kairói ülésen csökkenteni fogja a kitermelést, de tegnap az OPEC elnöke Chakib Khelil viszont ezzel szemben azt mondta, hogy várhatóan majd csak a decemberi rendes ülésen dönt csökkentésről a szervezet.

ICE Tőzsde északi tengeri kőolaj bruttó össztermék OPEC londoni Chakib Khelil Japán amerikai könnyűolaj China National Petroleum Corp. iráni hordó Brent
Kapcsolódó cikkek