Pénz- és tőkepiac

Csendesen szállingóznak az európai tőzsdék

Az európai indexek finoman estek, miután előre tudni lehetett: a Wall Streeten gyenge napra lehet számítani a Hálaadási ünnep miatt. Az ázsiai tőzsdék a mumbai terrortámadás ellenére emelkedtek.

A FTSE 100 10.14 pointtal, azaz 0.2 százalékkal,  4,226.07 pontra csökkent. Németországban a DAX 40.24 pointot, 0.9 százalékot veszített. Franciaországban a CAC-40  35.39 ponttal vagy 1.1 százalékkal 3,215.00 pontot ért el – jelenti az AP.

Az európai tőzsdék így is hosszú ideje az egyik legjobb hetüket élték, miután a Citigroup megmentésére és a Fed támogató programjára vonatkozó amerikai bejelentések fellendítették a befektetési kedvet.

A mai amerikai forgalom valószínűleg gyengén alakul, mivel a Hálaadás miatt korábban zárt a piac és a brókerek egy része csak a következő héten lendül újra akcióba. Ugyanakkor ma minden figyelem a kereskedelmi forgalomra irányul, mivel a Hálaadást követő munkanap forgalma előrejelzi a várható karácsonyi áruforgalmat is. Az amerikai fogyasztók már megrohamozták az áruházakat, de a kereskedőket ez még nem nyugtatta meg teljesen.

A mumbai merényletek sem tudták letörni az ázsiai kereskedési kedvet, a befektetők reménykednek, hogy a Citi megmentéséért indított akció és a kínai kamatcsökkentés jó példát jelent és jövőre talán mérséklődik a lassulás. A Hang Seng 335.18 pontot, 2.5 százalékot emelkedett.

A Hong Kongi elemzők szerint a kereskedést ma is a jelentős kínai kamatvágás hatja, a támadás miatti zárvatartás után az indiai is emelkedett: a Sensex Index 66 pontos emelkedéssel zárt.

Ázsiában egyedül a Sanghaj kompozit index indult lefelé, 2.4 százalékkal. Az olaj ára a hétvégi OPEC-ülés előtt tovább csökkent és 54 dollár alatt maradt.

CAC Citigroup tőzsde DAX Hang Seng kamat
Kapcsolódó cikkek