Pénz- és tőkepiac

Esik az arany és a kőolaj ára is

A héten tovább fokozódik a lefelé ható árnyomás a nyersanyagok piacán. Ma a nemesfémek és a kőolaj jegyzése csökkent tovább.

 Az arany unciájának ára azért esik, mert a dollár erősödik a világ vezető devizáival szemben. A jelenlegi befektetői hangulatban az emberek „hazaviszik” a pénzüket az Egyesült Államokba és bankbetétekbe tárolják, amely növekvő dollár keresletet támaszt. Az amerikai fizetőeszköz árfolyama 1,25 és 1,27 közötti sávban mozog az euróval szemben.

A nemesfémek és más árupiaci termékek árazása tipikusan ellentétesen mozog a dollár árfolyamával. A múlt hónapban a zöldhasú 7,8 százalékot erősödött, miközben az arany értékének 18 százalékát elveszítette. Ma délutánra az arany árfolyama további 1,4 százalékot csökkent 731,80 dollárra unciánként (decemberi szállításra), míg az ezüst jegyzése ma 1,8 százalékkal esett 9,32 dollárra unciánként. A platina és a palládium is veszít értékéből a Comex-en: előbbi 3,2 százalékot, 871,90 dollárig unciánként, utóbbi 0,6 százalékot 215,30 dollárra.

A kőolaj árjegyzésében döntő szerepe van a recessziós hangulatnak, például, hogy a japán bruttó össztermék éves alapon 0,4 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, vagy annak, hogy a legnagyobb kínai finomító csökkenti a kapacitását. Ezek mellett a hírek mellett, már nem tud labdába rúgni a nigériai kőolaj szállításában történt fennakadás híre, amelyet a Shell és a Chevron is jelentett, sem pedig a szomáliai partokon kalózok által feltartóztatott szaudi tanker esete. Valamelyest enyhíti az áresést, az amerikai keleti partot elért hideg időjárás, amely az energiahordozó kereslet növekedését okozhatja a térségben. Az amerikai könnyűolaj ára 57,34 dollár, míg az északi tengeri brent ára 54,62 dollár. A WTI múlt héten 21 hónapos rekord mély árazásra került, a német hírére, november 13-án 54,67 dollárba került egy hordó.

COMEX északi tengeri árazás Chevron Shell WTI jegyzés amerikai könnyűolaj hordó árupiac Brent
Kapcsolódó cikkek