Pénz- és tőkepiac

Jó nap az európai piacon

Részvény-ralival kezdődik a hét Európában. Ázsia viszont mínuszban kezdi a kereskedést. A vezető európai tőzsdemutatók mind a pozitív tartományban nyitottak hétfő délelőtt.

A londoni FTSE-100 06 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,45 százalékkal, míg a frankfurti DAX index plusz 0,47 százalékkal nyitott hétfőn. A tőzsdekosarakat az autógyártók és a Nokia húzza. Utóbbi besorolásán javított a Merrill Lynch: tartásról vételre ajánlotta a papírokat, amelynek köszönhetően 4,6 százalékot emelkedett a finn vállalat árfolyama.

Az autógyártók közül 4,8 százalékkal nőtt a BMW, 3,4 százalékkal a Peugeot árfolyama köszönhetően az energia árak mérséklődésének. Emiatt emelkedik az Air France értéke is: 1,1 százalékkal nőtt az árfolyam. A 600 vezető európai vállalat árfolyamát követő Dow Jones Stoxx 600 árfolyama 0,1 százalékkal emelkedett 205,54 pontra, míg a Standard & Poor’s 500 index 1,3 százalékkal nőtt. Európával szemben viszont negatív irányban zárnak az ázsiai indexek, amelyet a japán recesszió híre húz le (a felkelő nap országában a harmadik negyedévben éves alapon 0,4 százalékkal csökkent a bruttó össztermék). Az MSCI Ázsia-csendes óceáni térséget követő mutatója 0,7 százalékot esett.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek