Pénz- és tőkepiac

Kína élénkíti a piacot – Emelkedő mutatók

Az európai és ázsiai vezető tőzsdemutatók erős emelkedésbe kezdtek délelőtt, köszönhetően a kínai gazdaságélénkítő csomagnak.

Kína egyre inkább átveszi a világgazdaság motorjának szerepét, becslések szerint tavaly a globális növekedés 27 százalékát adta az ázsiai ország. A kínai kormány ma délelőtt egy 586 milliárd dolláros élénkítő program-tervet jelentett be, amelyet infrastrukturális fejlesztésekre, mezőgazdasági termelők támogatására, és adó-enyhítésre használ majd fel a kormány.

A hír jókedvet hozott a világ tőzsdéin: A kínai CSI 300 plusz 7,4 százalékra emelkedett, a japán Nikkei 225 plusz 5,8 százalékon állt délelőtt. Az MSCI Világindex 1,5 százalékkal nőtt (mind a 10 iparági mutató pozitív tartományban van), míg az MSCI ázsiai és csendes-óceáni térséget követő indexe 3,1 százalékos növekedést tud maga mögött. A Standard & Poor’s 500 1,9 százalékkal, az európai Dow Jones Stoxx 600 2,8 százalékkal emelkedett.

Az öreg kontinens részvénymutatói közül a londoni FTSE-100 plusz 2,77 százalékon, a párizsi CAC-40 plusz 3,34 százalékon, a frankfurti DAX Index plusz 3,14 százalékon állt. A DJ Euro Stoxx 50 2,88 százalékot emelkedett.

A mutatókat elsősorban a bánya- és energia társaságok árfolyamai húzzák fel. A BHP Billiton, a világ legnagyobb bányatársaságának értéke 11 százalékkal nőtt, a ArcelorMittal, a világ legjelentősebb acéltermelője 15 százalékot emelkedett, A BP 4,3, míg a Shell 3,2 százalékkal növelte értékét. Emelkedett még az Air France árfolyama is (3 százalékkal), miután októberre 9 százalékos utasforgalom növekedésről számolt be a társaság. A spanyol telefontársaság, a Telefonica SA árfolyama 4,2 százalékkal nőtt. A bankpapírok viszont veszítenek értékükből: a brit HBSC ára 2 százalékkal esett, a Banco Santander árfolyama 3,6 százalékkal csökkent, miután a legnagyobb spanyol bank 7,2 milliárd eurós tőkeemelést jelentett be.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek