Pénz- és tőkepiac

Király Júlia: egyet nem tudunk pontosan, mi lesz holnap? Magyarország mögött a 25 milliárd dolláros erő

A magyar pénzpiac működik, létezik a devizapiac is, és bizonyos lejárati határidőkre már van működő állampapírpiac is, tehát sikerül a pénzügyi közvetítőrendszer piacait működésben tartani - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerda este Veszprémben, a Pannon Egyetem rendhagyó közgazdaságtan óráján.

Ugyanakkor szüksége volt az országnak külföldi támogatásra, például az IMF-csomagra, ami "egyet üzent a világnak: Magyarország mögött van 25 milliárd dolláros erő" - hangsúlyozta az előadó, megjegyezve, hogy ezzel már oda lehet állni a bankszektor mögé is. Mint mondta, nem tőkehiányosak ugyan a bankok, de oda kell állni mögéjük és azt mondani: "ha kimész a piacra, kapsz állami garanciát".

Tehát működnek lassan a piacok, a bankrendszer, van mögöttünk támasz, csak egyet nem tudunk pontosan: mi lesz holnap? - mutatott rá az MNB alelnöke. Mint mondta, a világra vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzések úgy néznek ki, hogy a tavaly mondott három százalékos bővülést már csak egy százalékra teszik, az Európai Unióban pedig a még fél évvel ezelőtt is hangoztatott egy-három százalékos növekedés ma már mínusz egy és plusz egy százalék közé várható. Minden lelassult - állapította meg az előadó. "Jövőre jön egy rossz év", de ez lehet másfél vagy kettő is - mondta Király Júlia, rámutatva, hogy ennek időtartamát illetően mindnyájunknak van felelőssége.

Nem mondhatjuk többé azt, hogy oldja meg a kormány - fogalmazott az alelnök, hozzátéve: nincs olyan, hogy akkor most azonnal jöjjön valaki és rögtön csináljon valamit, hogy itt minden rendben legyen. Ha nincs nettó nincs növekedés - fogalmazott, rámutatva: nem attól csökken jövőre a magyar mert az IMF erre adott volna parancsot. Mint mondta: azért csökken, mert a környezetünkben is mindenütt csökkenő a gazdasági növekedés, és mert leállt a világ pénzügyi közvetítőrendszere, és hosszú idő kell, mire újra magára talál.

A mi bankjainkat nem fogják finanszírozni a külföldi bankok, ha a sajátjaikra nem lesz elég pénzük - fogalmazott. Visszaesés várható, nem lesz jövedelem- és fogyasztásbővülés, "nem pörög a beruházás", viszont nőni fog a - mondta az MNB alelnöke, megjegyezve: bízzunk benne, hogy ez csak egy év lesz. Szerinte ugyanakkor minden rosszban van valami jó is, például az olajárak legalább csökkennek. Az MNB alelnöke előadásában utalt arra, hogy október 9-én Magyarország pénzpiacát szó szerint megtámadták. Nagyjából megállt az állampapírpiac, a tőzsdén olyan zuhanás volt, hogy fel kellett függeszteni szinte minden papír kereskedését az utolsó egy órában, a forint árfolyama pedig az euróhoz viszonyítva szédítő sebességgel zuhant.

Király Júlia szerint Magyarországot azért tekintették sérülékenynek, mert nettó adósságállománya a 45 százalékát meghaladja, erősen nyitott a bankrendszere - a forrásainak 30 százaléka külföldről származik -, s az elmúlt években gyors volt a hitelnövekedés is. Miközben az is tény, hogy 2006 óta az adósságunk növekedése lelassult, a GDP 11 százalékát kitevő államháztartási deficitet 3 százalékra vittük már le - mutatott rá az MNB alelnöke. Ezt nagyon értékelték "békeidőben" - 2006-ban és 2007-ben -, ám a "kutyát nem érdekli" most, a pénzügyi világválság és gazdasági időszakában - fogalmazott Király Júlia, megjegyezve: csak azt látják, hogy még mindig magas az államadósság és változatlanul magas a külföldi kötelezettség-állományunk.

Király Júlia válság IMF devizapiac MNB pénzpiac
Kapcsolódó cikkek