Pénz- és tőkepiac

Meglepetésszerű kamatzuhanás, infláció helyett a recesszió a reflektorban Európában

Az Európai Központi Bank (EKB), rendes kamatdöntő ülésén 50 bázisponttal 3,25 százalékra eresztette a közös térség irányadó rátáját. A Bank of England eközben jelentősen felülmúlta az elemzői várakozásokat, és 150 bázisponttal 3 százalékra szállította a szigetország alaprátáját.

A lépést a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 60 elemző egyike sem prognosztizálta. A brit alapkamat így 1955 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. Mindkét jegybank a gazdaság lassulása miat kénytelen vágni a rátán, amelyet az enyhülő inflációs nyomás is lehetővé tesz. A font árfolyama azonnal zuhanni kezdett a hírt követően: 1,58-ról, 1,60 fölé került a kurzus a dollárral szemben.

Az EKB lépésére viszont számítottak a szakértők, akik között voltak azért olyanok is, akik 100 bázispontos vágást is elképzelhetőnek tartottak. Délelőtt váratlanul vágott a svájci jegybank is az alaprátából, 50 bázispontot, így 2 százalékra ereszkedett a kamat az alpesi országban. A cseh jegybank rendes ülésén a vártnál jelentősebb mértékben 75 bázisponttal eresztette le az ország alapkamatát 2,75 százalékra. Izlandon viszont változatlanul 18 százalékon maradt a ráta.

svájci jegybank alapkamat Bank of England EKB közös térség szakértők Európai Központi Bank Izland cseh jegybank ráta euró bázispont font dollár elemző irányadó
Kapcsolódó cikkek