Pénz- és tőkepiac

MNB: az államháztartás finanszírozási igénye a GDP 2,7 százaléka

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás finanszírozási igénye az elmúlt egy évben a GDP 2,7 százalékát tette ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak 2008. harmadik negyedévi előzetes adatai alapján.

Az MNB közlése szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a 64,4 százaléka volt, 17 290 milliárd forintot tett ki 2008 harmadik negyedévének végén. Nettó tartozása 13 239 milliárd forint volt, ami a GDP 49,3 százaléka. Az államháztartás nettó finanszírozási igénye - az előzetes adatok szerint - a 2008 harmadik negyedévével végződő elmúlt egy évben 734 milliárd forint volt. A harmadik negyedévében az államháztartás bevételei meghaladták a kiadásait, a nettó finanszírozási képesség 45 milliárd forint volt, a GDP 0,7 százalékát tette ki. Az idén a harmadik negyedévben a központi kormányzat finanszírozási igénye alacsony, 15 milliárd forint volt, pénzügyi eszközei és kötelezettségei nem változtak jelentősen tranzakcióból eredően.

A helyi önkormányzatok 66 milliárd forintos finanszírozási képessége elsősorban a hitelintézeti betéteik növekedésében csapódott le, miközben a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírjaik számottevően csökkentek a követelések, és nőttek a tartozások között. A társadalombiztosítási alapok finanszírozási igénye nem volt jelentős, 5 milliárd forintot tett ki, pénzügyi eszközeik, kötelezettségeik sem változtak érdemben. A háztartások nettó finanszírozási képessége - az előzetes adatok szerint - a 2008 harmadik negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 0,6 százaléka, 151 milliárd forint volt. Az idén a harmadik negyedévben a háztartások pénzügyi eszközeinek tranzakcióból eredő növekedése elmaradt a tartozások hasonló eredetű növekedése mögött, így a nettó finanszírozási igény 191 milliárd forint, a GDP 2,8 százaléka volt. A pénzügyi eszközök esetében a lekötött deviza-, forintbetétek és nyugdíjpénztári követelések nőttek jelentősen, miközben a folyószámla betétek és a befektetési jegyek számottevően csökkentek.

A kötelezettségek esetében továbbra is a hosszú lejáratú devizahitelek felvétele volt a meghatározó. A forint gyengülése következtében a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 221 milliárd forinttal, devizabetéteik és külföldi valuta készletük állománya pedig 53 milliárd forinttal nőtt 2008 harmadik negyedévében a pénzügyi számlák adatai szerint.

államháztartás pénzügyi eszközök Magyar Nemzeti Bank bevétel nettó tartozás lakossági megtakarítás kiadás harmadik negyedév finanszírozás
Kapcsolódó cikkek