Pénz- és tőkepiac

OTP: Szükségtelenül akarja irányítani a bankokat a kormány

Az OTP Bank az eredeti előterjesztésben meghatározott feltételek mellett nem kíván részesedni a bankmentő csomagból és szükségtelennek tartja a bankok részleges állami irányítását.

A magyar kormány tervezett lépése, miszerint irányítást is szerezne az általa támogatásban részesített bankokban, szükségtelen, hiszen a hazai hitelintézetek nincsenek csődközeli helyzetben, mindössze likviditásra van szükségük – jelentette ki Urbán László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese egy a portfolio.hu által rendezett konferencián.

Az OTP Bank - tette hozzá - az eredeti előterjesztésben meghatározott feltételek mellett nem kíván részesedni a bankmentő csomagból, hiszen a biztonságos és stabil működés feltételei a kormányzati beavatkozás nélkül is biztosítottak.

Az állami segítségnyújtás lehetősége kapcsán a vezérigazgató-helyettes kifejtette: az első számú hazai piaci szereplő részvényesei "valószínűtlen, hogy elfogadnák"  a kormányzati mentőövet, amennyiben az vétójoggal is járna.

Az állami tőkejuttatás ugyanakkor – szögezte le Urbán – hozzájárulna ahhoz, hogy fennmaradjon a magyar gazdaság vérkeringése, jelentősen lecsökkenthetné a hitelszűkét, s elkerülhetővé válna egy komolyabb méretű gazdasági visszaesés is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

OTP portfolio Urbán László
Kapcsolódó cikkek