Pénz- és tőkepiac

Süllyednek az európai indexek, esnek a nyersanyagárak

Délutánra a negatív tartományban maradtak a főbb részvényindexek Európában. A londoni FTSE-100 mínusz 0,38 százalékon, a párizsi CAC-40 mínusz 0,25 százalékon, a frankfurti DAX Index mínusz 0,38 százalékon állt delet követően.

A DJ Euro Stoxx 50 mínusz 0,27 százalékon mozgott ez idő alatt. A dollár közben két éves rekord szintre erősödött az euróval szemben, a kurzus az 1,25-ös értéken stabilizálódott. Ez lenyomja a piaci árakat a nyersanyagok között is.

Az amerikai könnyűolaj (WTI) jegyzése ma további 3 százalékot esett a tegnapi 5 százalékot meghaladó csökkenését követően és így 20 hónapos rekord mélybe süllyedt a nyersolaj árfolyama. Az energiahordozó decemberi szállításra hordónként 57,70 dollárba kerül. Holnap jelent az amerikai energia ügynökség, ahol a várakozások szerint akár 750 ezer hordóval is nőhetett a múlt heti tartalékkészlet, vagyis a recessziós félelem erős kereslet csökkentő hatása már érződik a piacon. Az északi tengeri brent ára 2,6 százalékot esett egészen 54,28 dollárig a londoni ICE Tőzsdén. Jelenleg 55 dolláron mozog az árfolyam.

Az erős dollár, és a lefelé tartó nyersanyag árak hatására fokozódik az árat lehúzó nyomás a nemesfémeken is: az arany unciája 0,2 százalékot veszített ma értékéből: 729 dollárba kerül, míg az ezüst 0,1 százalékkal lett olcsóbb, egy uncia 9,74 dollár a New Yorki Comex-en. Más nemesfémek közül esik az árfolyama a palládiumnak (0,6 százalékkal) 216,25 dollárig. A platina viszont közel egy százalékot drágult, unciánként 830,50 dollárba kerül ma.

arany COMEX palládium északi tengeri CAC-40 FTSE-100 londoni dollár frankfurti DAX index index tartalék készlet ezüst platina párizsi amerikai könnyűolaj nyersolaj euró uncia árfolyam árupiac Brent
Kapcsolódó cikkek