Pénz- és tőkepiac

A Wall Street feletti felhők Ázsiát is beárnyékolják

Az előző héten lassan élénkülő ázsiai piac újabb pofont kapott, amikor az Egyesült Államokból további negatív gazdasági hírek érkeztek. A Wall Street gyengélkedése is rontott a helyzeten.

Az AP tokiói tudósítójának ma reggeli jelentése szerint a rosszkedv és a volatilitás visszatért az ázsiai tőzsdékre. Az előző héten felfutottak a piacok, de az újabb negatív hírek 700 ponttal vitték le a Dow Jones-t, ezzel a múlt heti emelkedés csaknem fel eltűnt a hétfői nappal. A Wall Street gyengélkedése pedig ismét éreztette hatását Ázsiában is.

"Megnéztem a mutatókat és azt mondta: ó nem, megint kezdődik" – mondta a Burrell Stockbroking elemzője az ausztráliai indexekkel kapcsolatban. Az ausztrál befektetők borúlátása azért is ijesztő, mert az ország központi bankja éppen az előző nap vágta az irányadó kamatot, amely így 4.25 százalékkal hivatott csábítani a befektetőket.

A japán Nikkei 6.4, a kínai Hang Seng több mint öt százalékot zuhant. A tokiói Daiwa Securities SMBC elemzője szerint a befektetők egyszerűen nem látnak pozitív jeleket a friss hírekben, az amerikai gazdaság állapotának súlyosságát újabb és újabb adatok támasztják alá. Ráadásul most már hivatalosan is megerősítették, hogy az Egyesült Államok recesszióban van.

Az indexek Indiában, Tajvanon és Dél-Koreában is meredeken lefelé indultak. A folyamatot az olaj is követte, amely három éves negatív rekordot döntött meg 47.84 dolláros hordónkénti árra küzdve le magát.

Tokió tőzsde Nikkei Wall Street Hang Seng India
Kapcsolódó cikkek