Pénz- és tőkepiac

Ez még nem a gödör mélye - Tovább eshet a kőolajár

Három és féléves mélypontra süllyedt ma délelőtt a kőolaj ára a világpiacon, de az elemzők szerint még így sem érte el a jegyzés a gödör mélyét.

Az amerikai deklarálása korbácsolta fel még tegnap a kedélyeket, amelyet követett az északi tengeri brent jegyzése: ma 4,1 százalékkal 46 dollárra süllyedt, míg a west texas intermediate (WTI) hordójáért 47 dollárt is kértek.

Mindezt tette az energiahordozó azt követően, hogy már hétfőn is majdnem 10 százalékot veszített értékéből: szakértők szerint szinte minden tényező lefelé-ható nyomást generál az árfolyamra: az OPEC - hiába a rendkívüli közgyűlése - habozott csökkenteni kitermelését, sőt, a szervezet negyedik legnagyobb exportálója, az Egyesült Arab Emirátusok még arra is ígéretet tett, hogy januárban is teljesíti az összes ázsiai vállalását. Az OPEC főtitkár közben hangsúlyozni próbálja: a decemberi rendes ülésen már biztosan csökkenteni fog a világkitermelés 40 százalékát szervezet, de az elemzők szerint a megosztottság érződik az öböl térség vezetőin, így pedig nehéz lesz a globális kereslet csökkenéséhez igazítaniuk a felszínre pumpált mennyiséget. A szaudiak a 75 dolláros árral kiegyeznének, ehhez akár 2 millió hordónyi napi átlagos csökkentésre is hajlandóak – írja a Reuters.

Az energiahordozóval kereskedő cégek viszont szkeptikusak az árfelhajtó próbálkozásokkal, legtöbben inkább további süllyedést várnak a következő 12 hónapra. A piacon hallható hangok többsége szerint 40 dolláron stabilizálódik majd a jegyzés. Délutánra mindenesetre egy lélegzetnyi korrekció is megfigyelhető volt az árfolyamon. Az 50 dolláros lélektani határ fölé ugyanakkor sem az európai, sem a tengerentúli árazás nem került, amelyre holnap újabb nyomásvár: a november 28-val végződő héten további egy millió hordóval is emelkedhetett az amerikai tartalékkészlet – az adatot holnap publikálja az USA energia ügynöksége.

kőolaj West Texas Intermediate OPEC szaudiak energiahordozó árfolyam hordó Brent
Kapcsolódó cikkek