Pénz- és tőkepiac

Hosszabb távon is lejtőn maradhat a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde, a régiós társakhoz képest gyengén teljesített ma. A parkett vezető mutatója, a BUX index mínusz 0,44 százalékon zárta a napot (11 740,99 ponton) szemben a régiós mutatókkal, amelyek mind a pozitív tartományba kerültek délutánra, miután a Goldman Sachs a vártnál kisebb veszteséget jelentett.

A délutáni hangulat váltást segítette az amerikai Fed kamatcsökkentésének várakozása is. A BÉT forgalma rendkívül alacsony volt: 12,9 milliárd forint. A vezető magyar papírok közül a Mol árfolyama 3,58 százalékkal csökkent 9000 forintra, míg az MTelekom árfolyama 0,36 százalékot esett 550 forintig. Az OTP viszont 0,86 százalékkal növelte az értékét, 2785 forintba kerül egy bankpapír.

A Richter árfolyama 2,38 százalékkal emelkedett 26 875 forintra. Idén hosszútávon már nem lehet nagy ralira számítani a hazai piacon, véli Gyurcsik Attila a Concorde Zrt. elemzője. Gyurcsik Attila szerint befelé tartunk még a válságba, ez indokolja a rendkívül alacsony forgalmat is világszerte. Az elemző szerint a problémát a magyar gazdaságról alkotott kép is súlyosbítja, ugyanis sok top-down alap nézi az ország fundamentális teljesítményt, amely a magyar nagypapírok megítélésének nem segít. Az OTP árfolyama év végéig még tovább süllyedhet, ugyanis az ukrán leány teljesítményét rontja a gyenge hrivnya.

A Mol megítélésén sem segít a mind az árupiaci mozgások (a rendkívül alacsony kőolajár), mind a finomítói marzsok rontják a magyar olajcég eredményét. A Richter és az MTelekom esetében valamelyest optimistább az elemző, utóbbinál a csökkenő a hozamoknak köszönhetően még némi áremelkedés is elkezdődhet. Elsősorban a gyógyszergyártó másodsorban pedig a telekom papírjai, a válságtól legkevésbé érintettnek számítanak - véli az elemző. A régiós tőzsdék közül tegnap délutánra többeknek sikerült meglovagolni a javuló hangulatot. A prágai PX Index 0,26 százalékkal emelkedett, a varsói WIG-20 plusz 2,63 százalékon zárta a napot, míg a bécsi ATX plusz 0,41 százalékon végezte a kereskedést.

ATX Mtelekom OTP concorde WIG-20 gyurcsik Attila Mol BÉT Richter PX forgalom
Kapcsolódó cikkek