Pénz- és tőkepiac

Idén megérte a fejlett országok állampapírjaiba fektetni

Kevés olyan értékpapír akadt 2008-ban, amely jobban teljesített volna, mint a fejlett országok állampapírjai.

Valószínűleg az elmúlt 13 esztendő legjobbját zárhatja például az idén az amerikai állampapírpiac, a mélyülő ugyanis magasan tartja a keresletet az alacsony kockázatú államadósság iránt – írja a Reuters.

Az állampapírok árfolyamát mérő Barclays Capital U.S. Treasury Index például december 19-én már 14,96 százalékos pluszban állt, miközben a Standard & Poor’s amerikai tőzsdeindex nagyjából 40 százalékos mínuszban volt, a vállalati kötvényeken pedig 7,4 százalékos veszteség keletkezett.

Különösen a harmincéves állampapír szerepelt jól az Egyesült Államokban: az év eleje óta már több mint 40 százalékos nyereség keletkezett rajta, erre 1982 óta nem volt példa. Akkor egyébként Paul Volcker Fed-elnök inflációt sikeresen leszorító intézkedései miatt vettek repülőrajtot az állampapír-árfolyamok.

A csökkenő kamatszintek mellett a fejlett európai országok adósságába is megérte befektetni az idén. Aki például egy esztendővel ezelőtt tízéves brit állampapírt vásárolt, most több mint 10 százalékos nyereséget tehet zsebre.

Az euróövezet tagállamain belül azonban hatalmas eltérés van a hozamok között. Míg a német államadósság csaknem 12 százalékkal értékelődött föl január óta, az olaszon mindössze 2,8 százalékos profit keletkezett.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Fed Barclays Capital U.S. Treasury Index volcker állampapír
Kapcsolódó cikkek