Pénz- és tőkepiac

Jelentett a BayernLB: tetemes a veszteség

A Bayerische Landesbank (BayernLB) 1,67 milliárd eurós működési veszteséget hozott össze az idei első kilenc hónap alatt, szemben a tavalyi azonos időszak 191 millió eurós nyereségével.

Jellemzően a veszteség tetemes részét a harmadik negyedévben könyvelte el a takarékbank: a subprime hiteleinek köszönhetően 1 milliárd eurós negatívum jött össze a nyáron. A BayernLB mai közleményében már hangsúlyozni kényszerült, hogy idén nem tud osztalékot fizetni, és az egész évre számolt veszteség eléri majd a 3 milliárd eurót. A közlemény érdekessége, hogy a bajor takarékbank vezetősége, élén Michael Kemmer vezérigazgatóval tavasz óta takargatta a bank jelzálogpiaci kitettsége következtében várható veszteséget, ami miatt folyamatosan napirenden volt a bank tőkeemelésének szükségessége.

A hétvégi válságcsúcson a tulajdonosok döntöttek a korábbiakat jelentősen meghaladó, 30 milliárd eurós segélycsomagról valamint a nemzetközi pénzügyi tevékenység leépítéséről. Utóbbi a hitelintézet munkaerejének radikális megkurtításával kezdődik, a bank 19 ezer munkatársa közül 5600-an kerülnek utcára 2013-ig. A müncheni központú bank megmarad bajor intézetnek, többségi tulajdonosa a szabadállam lesz, amelytől 7 milliárd eurós tőkeinjekciót kap, illetve 6 milliárdos jelzáloglevelekbe csomagolt értékpapírjaira teljes körű hitelgarancia vállalást, míg a német banksegély programból (Soffin alap) 15 milliárd eurós garanciához jut. A 40 milliárd eurós összköltségvetésű Bajorországnak így nem sikerült teljesen elkerülniük a berlini pénzügyminisztérium segítségét, amely 3 milliárdos tőkeinjekcióhoz is hozzájuttatja a BayernLB-t. A német tartományi takarékbankok tavaly nyár óta felhalmozott és eddig ismert pénzpiaci veszteségei összesen 16 milliárd euróra rúgnak.

Horst Seehofer Bayerische Landesbank banksegély Soffin BayernLB
Kapcsolódó cikkek