Pénz- és tőkepiac

Kaszabolnak az európai bankok, hullanak az alapkamatok!

Az Európai Központi Bank (EKB) mai brüsszeli ülésén az elemzői várakozásoknál jelentősebb mértékben 75 bázisponttal 2,5 százalékra eresztette le a közös térség irányadó kamatrátáját. A szakértők szerint ugyanakkor az EKB lépése továbbra is „konzervatív”, az egyre bizonyosabban recesszióba süllyedő Európa későn és apró lépésekkel csökkenti az euró felárat.

Ma például a Bank of England 100 bázispontot vágott, és 2 százalékra vitte el az alaprátát, azt követően, hogy novemberben már végrehajtott egy 150 bázispontos vágást. A brit alapkamat így 1951 óta nem volt ilyen alacsony szinten. Svédországban is kamatcsökkentés kezdődött ma, 175 bázisponttal eresztették 2 százalékra a svéd jegybanki kamatot.

Elemzők szerint Jean Claude-Trichet vezette frankfurti monetáris intézet (amely minden évben tart két ülést Brüsszelben is) az inflációs veszély enyhülésével és a egyre súlyosabb fenyegetése mellett nem is tehet mást, minthogy csatlakozik a világ jegybankjaihoz és csökkenti az alaprátát. Ma rendkívüli ülésen vágtak egyébként Indonéziában, valamint Új Zélandon is.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, pedig az idén eddig 325 bázisponttal alacsonyabban 1 százalékra csökkentette a kamatot, ami feltehetőleg tovább ereszkedik majd a nulla felé. A nyersanyagárak esése, és a fogyasztói hangulat évtizedes mélypontra süllyedése miatt novemberben 2,1 százalékra esett az éves a közös térségben, a korábbi 3,2 százalékról, a térség bruttó összterméke viszont jövőre fél százalékkal csökkenni fog – jósolja a Nemzetközi Valutaalap.

Ma délután teszi közzé a jövő évi inflációs és növekedési prognózisát az EKB. A kamatvágásokra, a nemzetközi tőzsdemutatók optimizmussal reagáltak: az európai 600 vezető vállalat árfolyamát követő Dow Jones Euro Stoxx 600 1 százalékot emelkedett.

Dow Jones Bank of England közös térség Európai Központi Bank Svédország Fed Indonézia Nemzetközi Valutaalap
Kapcsolódó cikkek