Pénz- és tőkepiac

Vihart kavart a Fed vágás a devizapiacon

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várakozásokat meghaladó, 075 százalékos kamatvágása hasonlóan radikális lépésre kényszerít más központi bankokat is, hogy azok kivédhessék a kedvezőtlen árfolyamhatást.

Legjelentősebb lépést a piac a Bank of Japantól (BoJ) vár, amely pénteken teszi közzé az irányadó rátájáról a döntést. Jelenleg 0,3 százalékon áll a japán kamat, amely most az amerikai rátánál magasabb, ez pedig óriási tőkemozgást indíthat be a dollár felől a jen eszközök irányába – hívják fel a figyelmet az elemzők. A túl erős jen eddig is fejfájást okozott a szigetország gazdaságának, (jelenleg majdnem 13 éves rekordon mozog a japán deviza dollárral szembeni árfolyama). Elemzők szerint elkerülhetetlen, hogy a 0,25 százalékra szállított amerikai ráta alá vágjon a BoJ: a piac 60 százalékos eséllyel árazza a 0,1 százalékos japán alapkamatot.

A Fed kedd esti kamatdöntését követően a dollár árfolyama zuhanni kezdett az euróval szemben is: a kurzus 1,41-re került az előző napi nyitó 1,36-os árfolyamról. Az amerikai döntést követően kamatot vágott a hongkongi és a kuvaiti jegybank is (devizáikat ugyanis a dollárhoz kötik). Ma délután a piaci várakozásokat jelentősen meghaladó 175 bázispontot vágott a kamatból a norvég jegybank is, ahol most 3 százalékra süllyedt a ráta. Szintén ma vágott fél százalékot a cseh jegybank is, Prágában 2,25 százalékra ereszkedett a ráta.

kuvaiti norvég jegybank központi bankok hongkongi dollár Fed cseh jegybank Bank of Japan kamat
Kapcsolódó cikkek