Pénz- és tőkepiac

Érvényes a kötelező Oroszországban is

Januártól Oroszország is tagja a nemzetközi Zöldkártya Rendszernek, így aki oda utazik autóval, nem kell a határon biztosítást kötnie, mivel a magyar kötelező gépjármű felelősségbiztosítás hatályos ott is - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) közleményéből, amely szerdától olvasható a honlapján.

A felügyelet minden év elején közzé teszi, hogy mely országokban miként használható a magyar kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb). A nemzetközi gépjárműforgalomban a másoknak okozott károk megtérítésére megkívánt biztosítási fedezet igazolása a Zöldkártya Rendszer keretében történik.

E rendszerhez tartoznak Európa országai, valamint Irán, Izrael, Marokkó, Tunézia, de nem tagjai – Belarusz, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia, Oroszország és Ukrajna kivételével - a volt Szovjetunió utódállamai. Idén került be a rendszerbe Oroszország. Az országaiban a biztosítás meglétét az úgynevezett uniós rendszám igazolja. Egyes országokban azonban kérhetik, illetve megkövetelik a valós zöldkártya bemutatását is.

Ezt az a magyar biztosító állítja ki, amelynél a tulajdonos, vagy az üzembentartó kgfb-t kötött. Egyes biztosítók automatikusan kiküldik a zöldkártyát az ügyfeleiknek. A PSZÁF közleménye szerint különösen javasolt a zöldkártya kiváltása Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, Máltára, Montenegróba, Nagy-Britanniába és Észak-Írországba, valamint Szerbiába történő utazáskor. Minden esetben kötelező kiváltani a zöldkártyát gépjárművel történő utazáskor Albániába, a Belarusz Köztársaságba, Iránba, Izraelbe, Marokkóba, Moldáviába, Oroszországba, Törökországba, Tunéziába és Ukrajnába.

zöld kártya pszáf kgfb
Kapcsolódó cikkek