Pénz- és tőkepiac

Felcsuti: lenne teendője a bankoknak az egyoldalú szerződésmódosításokat illetően

A kereskedelmi bankok akkor járnak el helyesen, ha nem más szereplők rovására, hanem azokkal közösen hoznak intézkedéseket a gazdasági működőképesség fenntartására - mondta Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke tegnap sajtótájékoztatón Budapesten.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter meghívására pénteken tárgyalást folytatattak a kereskedelmi bankok képviselői és a gazdasági tárca vezetője Veres János pénzügyminiszter jelenlétében arról, hogyan lehetne felgyorsítani a kedvező hitelkonstrukciók eljuttatását a vállalkozásoknak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a találkozót megelőző napon felszólította a kereskedelmi bankokat a vállalkozások hitelezésének felgyorsítására. A kormányfő szerint ugyanis a bankrendszer jelenleg csak nagyon visszafogottan finanszírozza azokat a vállalkozásokat is, amelyek rendelkeznek piacokkal, de folyamatos termelésükhöz hitelekre lenne szükségük.

Felcsuti Péter az egyeztetést követő sajtótájékoztatón kifejtette: a kereskedelmi bankok kettős helyzetben vannak a jelenlegi válságban. A pénzintézetek a világon mindenhol kénytelenek védeni saját tőkéjüket, ami most rendkívül óvatos kockázatvállalással és visszafogott hitelezési aktivitással jár. A "piac iránt elkötelezett" bankok ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy saját érdekükben is mindent meg kell tenniük a gazdaság fejlesztése érdekében - fűzte hozzá. Kiemelte: a kormány által támogatott gazdaságélénkítő hitelkonstrukciók bevezetése komoly technikai feladatot jelent a bankoknak, így azok bevezetése akár néhány hónapot is igénybe vehet.

Felcsuti Péter "rendkívül összetett" kérdésnek nevezte a kereskedelmi bankok egyoldalú szerződésmódosításait. A bankszövetség elnöke ugyanakkor nem tagadta, hogy a pénzintézeteknek valóban "lenne teendőjük" ebben a kérdésben. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a modern világban a bankok is egyfajta "közmű szerepet" játszanak, aminek fennakadásait a vállalkozások érzik meg a leginkább. A kormány október óta mindent megtesz a gazdaság likviditásához szükséges források "visszapumpálása" érdekében, amelynek felgyorsításához a kabinet a kereskedelmi bankok segítségét is kéri - emelte ki a fejlesztési miniszter.

Bajnai Gordon szerint a bankok vezetőivel folytatott tárgyaláson ígéretet kapott arra, hogy a pénzintézetek kiemelt prioritással fogják kezelni a mintegy 1 400 milliárd forint összegű, kis- és középvállalkozásoknak (kkv-knak) szánt mikrohitelek és hitelgaranciák kiközvetítését. Bajnai Gordon megjegyezte: a következő héten levélben ad tájékoztatást a kkv-knak arról, hogy pontosan milyen államilag támogatott hitelkonstrukciók közül válogathatnak.

Veres János pénzügyminiszter kérdésre válaszolva megerősítette: az elmúlt napokban több Magyarországon működő külföldi bank anyacégének vezetőjével folytatott tárgyalást, akik megerősítették, hogy nem kívánják szűkíteni a hitelezést az országban. A pénzügyminiszter nem kívánt reagálni a forint pénteki árfolyamszintjére, ugyanakkor hozzátette, hogy egy hirtelen árfolyamváltozás mindenképpen veszélyeket hordoz magában. Veres János kérdésre elmondta: bár konzultációkat már folytattak, egyetlen bank sem jelezte még, hogy igénybe veszi a bankmegerősítő csomag adta lehetőségeket.

Bajnai Gordon bankszövetség egyoldalú szerződésmódítás Felcsuti Péter kkv
Kapcsolódó cikkek