Pénz- és tőkepiac

Radikálisan csökkenő inflációt jósolnak Magyarországnak

A múlt hónapra jóval 4 százalék alá süllyedő, az év későbbi szakaszaira pedig már radikális ütemben csökkenő, 1,5 százalék felé tartó éves összevetésű magyarországi inflációt jósolnak első idei prognózisaikban londoni feltörekvő piaci elemzők.

A citybeli előrejelzések között van olyan, amelyik az év egészére is 2 százalék alatti átlagos magyar inflációval számol. A csütörtökön esedékes decemberi inflációs adatismertetés előtt eddig megjelent, első londoni becslések közül a Merrill Lynch bankcsoport citybeli befektetési részlegének prognózisában az áll, hogy a ház az előző havi 4,2 százalék után a múlt hónapról 3,5 százalékos, tizenkét hónapra és teljes kosárra számolt drágulási ütemet vár Magyarországon.

Tekintettel azonban a 2009-re várható egyértelmű recesszióra - a cég 2 százalékos GDP-visszaesést vár a magyar gazdaságban éves szinten -, valamint a masszívan negatív, a Merrill Lynch előzetes számításai szerint mínusz 6,4 százalékos kibocsátási résre és a még emellé belépő kedvező bázishatásokra, a ház londoni elemzői innen már meredek dezinflációt várnak.

A Merrill Lynch előrejelzése az, hogy a tizenkét hónapra számított magyarországi inflációs adatok az év közepére akár a 1,5 százalék felé is irányt vehetnek, és az éves átlagos sem fogja meghaladni az 1,9 százalékot. Ebben a környezetben a cég 5,50 százalékra süllyedő jegybanki alapkamatot jósol 2009 végére.

A JP Morgan globális bankcsoport előrejelzésében szintén 3,5 százalékos decemberi magyarországi inflációs becslés szerepel, 1,00 százalékpontos januári jegybanki kamatcsökkentési prognózissal együtt. A ház elemzői szerint a múlt hónapról számolt éves drágulási ütemet jó eséllyel meredeken csökkentette a havi összevetésben 10 százalékot zuhanó üzemanyag-árszint, és az élelmiszer-összetevőben belépő nagyarányú bázishatás. A JP Morgan is azt jósolja, hogy nyárra 1,5 százalék környékére süllyed az éves szintre vetített magyarországi inflációs ütem.

A ház hétvégi elemzése szerint a mély globális recessziós környezetben és a nyersanyagárak ehhez társuló "összeomlása" közepette a világgazdasági szintű infláció az idén egyenesen a zéró ütem felé indul. A cég átfogó prognózisában az áll: a tavaly júliusi 5,2 százalékos éves összevetésű csúcs után a JP Morgan decemberről már csak 2 százalékos éves globális inflációt valószínűsít, és előrejelzése szerint az ütem az év közepéig nulla százalékra csökken tovább. A ház szerint a decemberi tizenkét havi amerikai inflációs adat mínusz 0,3 százalékos lesz; ez lenne az első, éves összevetésű defláció az Egyesült Államokban 1955 óta.

Idei első előrejelzésében a Barclays Capital londoni befektetési társaság 3,8 százalékos decemberi magyarországi éves inflációt jósol, és azt, hogy a jegybanki kamatszint az első negyedévben 8,50, a másodikban 8,00, a harmadikban 7,00, az év végéig 6,50 százalékra csökken. A cég londoni elemzői januárra fél százalékpontos kamatcsökkentést várnak az MNB részéről. A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének hétvégi, első gyorselemzésében 3,6 százalékos decemberi magyarországi inflációs előrejelzés szerepel.

Goldman Sachs JP Morgan infláció londoni elemzők Merril Lynch
Kapcsolódó cikkek