Pénz- és tőkepiac

Tanácsok: mibe és hogyan fektessünk be idén?

Hogyan indítsuk befektetéseinket tiszta lappal a 2009-es esztendőben? A Capital Partners a lehetséges befektetési módokat válogatta össze az elkövetkező 12 hónapra: elsősorban a védekező és a proaktív befektetői lehetőségek kombinációját ajánljuk.

Hosszú távú állami értékpapírok

Ezek az értékpapírok most feltörőben vannak, de több szakértő szerint túl vannak becsülve. A háromhónapos lekötések alapjában véve semmilyen értéknövekedést sem eredményeznek, de még a 30 évre szóló állampapírok hozama sem magasabb mint 3 százalék. „Az ok, amiért a 2009. esztendőben talán mégiscsak érdemes hosszú távú állampapírokba fektetni, egyetlen varázsszóban kifejezhető: defláció,“ – magyarázza Josef Stoulil, a Capital Partners elemzője.

Vállalati kötvények

A hitelválság sok amerikai társaságot kényszerített térdre. Ezeknek a cégeknek azonban  szükségszerűen folyamatos pénzbeáramlást kell biztosítaniuk, ezért a finanszírozást kölcsönökből oldják meg. Ezek az értékpapírok magasabb százalékos hozamot eredményeznek az állami értékpapírokkal szemben, míg kockázatuk, a részvényekkel összevetve, alacsonyabb. Ha a vállalat becsődöl, a hitelezők - likvidációs hányadukat tekintve -  a részvényesekkel szemben elsőbbséget élveznek.”

Elsőbbségben az amerikai részvények

 „Az amerikai tőkepiacok már feléledőben lesznek, mikor a többi nagyhatalom még csak  farkasszemet néz a válság közvetlen következményeivel. Lassan gyümölcsözni kezd a kamatláb-csökkentések agresszív politikája - a Benchmark-kamat 0 - 0,25 százalék értéke mellett.”

 

Óvatosan a szokványos fogyasztási cikkek részvényeivel

„Egy ilyen jellegű válság idején a háztartások megtakarítási hányada minden esetben növekszik, a fogasztás csökken, míg az emberek félve munkájuk elvesztéstől, biztonsági tartalékokat halmoznak fel. A fogyasztói kiadások területén az elmúlt 6 évtized óta nem tapasztalt válságot élünk, így hát feltételezhető, hogy ez a trend a 2009. esztendőre nézve is teljes mértékben fennmarad.

 
Fektessünk be a telekommunikációs szektorba és a közüzemi szolgáltató társaságok részvényeibe

„A befektetők számára ez a két legjobb lehetőség, ha a 2009. évben olyan befektetési formákat keresnek, amelyek az osztalékok folyamatos áramlását kiegyensúlyozottan és alacsony kockázat mellett kínálják,– írja Josef Stoulil. A kettő közül is a közüzemi szolgáltatók a figyelemreméltóbbak, az év során ugyanis növekvő aktivitás várható tőlük.

Az osztalékot fizető részvények

A magas hasznot ígérő részvények a konzervatívabb befektetők számára elviselhetetlen kockázatot jelentenek majd. „Elég csak a pénzintézetek részvényeire vetnünk egy pillantást, ahol az a szólás járja: „akár-akár“. Legyen az maga a válságos, vagy a válságot követő év: a magas osztalékot hozó részvények mindenkor a legracionálisabb befektetést jelentik.

Abba fektessünk, amit a lehető legkevesebb mértékben érint a pszichológiai hatás

A válság során a felszínre tört a kérdés, erősebben mint valaha, az értékpiacokon tapasztalt pszchichológiai hatás természetét illetően. A 2009. esztendőben egyszerűen a minőségre kell tenni. Ilyenek például az energiaipar nevei, mint az Exxon Mobil Corp., a Chevron Corp., vagy pedig az alulértékelt technológiai gyártók, mint a Microsoft vagy az Apple.

részvény osztalék értékpapír Chevron exxon Apple CAPITAL PARTNERS telekommunikáció közüzemi Microsoft kötvény
Kapcsolódó cikkek