Pénz- és tőkepiac

Trichet: nem reális veszély az eurózóna felbomlása

Nincsen deflációs veszély az eurózónában - véli Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke. Trichet megalapozatlannak nevezte azokat a spekulációkat is, amelyek szerint a pénzügyi válság nyomán felbomolhat a monetaris unió.

Az Európai Parlamentben a jegybankelnök azt mondta, hogy jelenleg pusztán egy dezinflációs folyamat zajlik, amelyet elsősorban a nyersanyagárak meredek esése okoz. Ez azonban szerinte egy üdvözlendő fejlemény, hiszen az energia- és egyéb árak esése segíteni fog a gyengélkedő gazdaságok fellendítésében.

Trichet nem tartja reális veszélynek azt az egyre többet emlegetett lehetőséget sem, hogy a sokasodó költségvetési problémák miatt az eurózóna több országában (Ír-, Görög, Olasz-, Spanyolországban és Belgiumban) is növekedésnek indult kötvényhozamok végül a monetáris unió felbomlásához vezethetnek.

Az EKB-elnök természetesnek nevezte, hogy a pénzpiaci szereplők felárat kérnek a kockázatosabbnak ítélt befektetésekért, hangsúlyozva a kormányok felelősségét a gazdaságösztönző csomagok kidolgozásánál.

Trichet Európai Központi Bank monetáris unió
Kapcsolódó cikkek