Pénz- és tőkepiac

A bankok időt kérnének, Bajnai "türelmetlen"

A kereskedelmi bankok megígérték, hogy meggyorsítják az államilag támogatott hitelek kihelyezését – jelentette be Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis ez jelenleg nem mindenhol működik zökkenőmentesen. Bajnai pénteken tárgyalt Veres János pénzügyminiszterrel és Felcsuti Péterrel, a Magyar Bankszövetség elnökével arról, hogyan lehetne felgyorsítani a mikro-, kis- és középvállalkozásokat (kkv) segítő kölcsönök kihelyezését.

Október óta a meghirdetett 1400 milliárdos csomagból eddig 360 milliárd forint értékű forrás nyílt meg a vállalkozások számára mikrohitel, hitelgarancia, illetve beruházási formájában, a közeljövőben forgóhitel is elérhető lesz, emellett további öt bank csatlakozik a programhoz – mondta Bajnai Gordon.

A miniszter azt is megígérte, hogy ezeket a konstrukciókat tovább egyszerűsítik, illetve azt, hogy a napokban levélben tájékoztatja a magyar kisvállalkozásokat arról, hogy pontosan milyen államilag támogatott kölcsönök közül válogathatnak.

Felcsuti Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy bár jelenleg minden, a programban részt vevő hitelintézet prioritásként kezeli ezeket a termékeket és ezt a tevékenységet, azt tudomásul kell venni, hogy ezen új kölcsönök bevezetése és árusítása komoly technikai feladatot jelent a bankoknak. Ez pedig nem megy egyik pillanatról a másikra, akár hónapokat is igénybe vehet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Bajnai Veres bankszövetség Felcsuti kkv
Kapcsolódó cikkek