Pénz- és tőkepiac

A "csalás csápjai befogják a világot" - Eltűnt a milliárdos üzletember

Az amerikai pénzügyi hatóságok nem tudnak Sir Allen Stanford hollétéről, akit 8 milliárd dollár összegben elkövetett csalással gyanúsítanak.

A texasi milliárdost kedd óta nem látták, amikor panaszt tett az értékpapír és tőzsdefelügyelet (SEC). A SEC szerint csak ő és egy közeli társa tudnak a pénzt hollétéről. A betétesek sorban állnak azért, hogy kivegyék a pénzüket a texasi milliárdossal kapcsolatban álló kereskedelmi bankokból – írja a BBC.

A csalással kapcsolatban egyelőre kevés részlet ismert, de a felügyelet tájékoztatása szerint Stanford és két társa irreális hasznot ígértek a náluk befektetőknek. Az SEC megfogalmazása szerint "rendkívüli méretű csalásról van szó, amelynek csápjai az egész világot átfogják".

Egy amerikai bíróság már zárolta Stanford vagyonát, beleértve több a tulajdonában lévő befektetési csoportot. Bár a szintén az üzletember tulajdonát képező Bank of Antigua nem része a már befagyasztott holdingnak, tegnap mégis több száz betétes vette ki pénzét. Hasonlóan tett számtalan mexikói, venezuelai, ecuadori és panamai befektető is. A Stanford csoport Antigua és Barbuda legnagyobb magántulajdonú munkaadója, pénzügyi, sport és média területen egyaránt tevékenykedik.

csalás milliárdos felügyelet sec Stanford
Kapcsolódó cikkek