Pénz- és tőkepiac

"Az optimizmust a kínai miniszterelnök fűtötte" - Cashline elemzés

Mától újra lehet kereskedni a BÉT-en Mol részvényekkel. A múlt hét végi felfüggesztés hátterében az állt, hogy a Mol aláírta a szerződést a horvát kormánnyal az INA-részesedés kapcsán.

A megállapodás részletei lényegében megegyeznek az elmúlt hetekben megjelentekkel, nevezetesen, hogy a Mol megszerezte a menedzsmentjogokat az INA-ban, így számait teljes körűen konszolidálhatja saját számviteli kimutatásaiban.

A szerződés rendezi a gázdivízió sorsát, amely lényegében kikerült az INA működéséből, a csoport csupán a kutatás-termelés divízió révén szállítóként jelenik meg a földgázrendszerben. Mivel a megállapodás és a történet lényegében ismert volt a piaci szereplők előtt, csak minimális árfolyam-emelkedésre számítunk – írja a Cashline mai elemzésében.

Az Egis reagált a pénteken megjelent piaci hírekre, miszerint 160 millió forintos veszteséget kell elkönyvelniük egy orosz gyógyszer-nagykereskedő (Genezis) csődje. Az Egis szerint ezt a tételt, mint veszteséget már tartalmazza a 2008/2009-es éves gyorsjelentés, amelynek előzetes eredménye két héttel ezelőtt jelent meg. Így ez a veszteségtétel nem jelent további mínuszt az Egis esetében. 

Február 16-án jelenti be a kormány az adórendszerrel kapcsolatos legfrissebb átalakítási javaslatokat. A múlt héten néhány ötlet – például a szolidaritási eltörlése - már kiszivárgott, a miniszterelnök szerint azonban további, rendszerszintű átalakítások várhatóak.

Visszavesz a tempóból a tengerentúli gyorsjelentés szezon: ma "csak" az Anadarko Petroleum, a Mattel és a SanDisk teszi közzé negyedéves számait. Csak a kínai index került pluszba ma reggel Ázsiában.

A sanghaji parkett egyhetes zárva tartása után az optimista hangulatot a kínai miniszterelnök szavai fűtötték, mivel arra utalt, hogy nem igényel további ösztönző csomagot a kínai gazdaság talpra állása. Emellett a termőföldekkel kapcsolatban néhány kellemes lépést jelentett be a kormányzat, amely a mezőgazdasági papírokat segítette.

Japánban a Hitachi (-17%) veszteségprognózisa is magával rántotta a piacot, a Hong Kong-i parketten a további kínai ösztönző csomagok hiánya hozott magával profitrealizálást. Harmadik napja mozog a 41-44 dolláros sávban az amerikai könnyűolaj árfolyama (márciusi lejárat). Pénteken az EIA publikálta keresleti adatait és előrejelzéseit, amely szerint novemberben majdnem 8 százalélkal csökkent az olajkereslet az előző év azonos időszakához képest.

Egis INA Anadarko hitachi adó Mol SanDisk
Kapcsolódó cikkek