BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cashline: Nem működik a "lerombolás és sóval behintés" elv az USA-ban

Normál esetben azt mondaná az ember, hogy amelyik cég ennyire veszteséges és látható módon évek óta csak égeti a pénzt, képtelen alkalmazkodni az új kihívásokhoz, akkor azt el kellene törölni a föld színéről, nem pedig állami pénzzel tömni tele, hogy elvegetáljon még a romokon – írja a Cahline az amerikai autógyárak megsegítéséről.

Más kérdés, hogy az Amerika jelképeinek számító autógyártókkal más a helyzet, nem működik a "lerombolás és sóval behintés" elv, így pénzt kell pumpálni a rendszerbe, hogy legalább fel tudják venni a versenyt a sokkal hatékonyabban működő ázsiai autógyártókkal. De legalább az eddigi vezetéstől meg kellene szabadítani a fejétől bűzlő halat.

Obama aláírta a 787 milliárdos gazdaságélénkítő csomagot, ugyanakkor jelezte, nem lehet tudni, mekkora erőfeszítésbe fog kerülni még az USA-nak a válságból való kilábalás. Ami biztos, hogy ma újabb részletek kerülnek napvilágra azon kormányzati koncepcióból, hogy miként tudnak segíteni a bajba jutott jelzáloghitelesek problémáin. Ugyebár a múlt heti bankmentő csomag kapcsán már szó került arról, hogy 50 milliárd dollárt fordítanának ezen célokra. Greenspan újabb pénzeket áramoltatna a pénzügyi rendszerbe, mivel szerinte az eddigiek nem tették meg hatásukat – fogalmaz a Cashline mai iránytűje.

Véleménye szerint a gazdasági ösztönző programok csak akkor lehetnek hatékonyak, ha a pénzügyi rendszer megfelelően működik, különben a 90-es években tapasztalt japán helyzethez hasonló problémákkal szembesülhet a gazdaság. Szintén kiemelte, hogy szükségesebb egy erősebb szabályozói rendszer kialakítása, megakadályozva az elmúlt évek anomáliáit.

Egy-két csemegével találkozhatunk ma a tengerentúli gyorsjelentések kapcsán, nyitás előtt a Deere, zárás után a Hewlett-Packard számai lehetnek érdekesek. Nem minden index tudott talpra állni a nap végén Ázsiában, a bankszektor vesszőfutása az egész régióban éreztette hatását, emellett a bányászati- és energiaszektorban mutatkoztak nagyobb kilengések. A nap végén komolyabb pozitív korrekció rajzolódott ki egyebek mellett az indiai börzén is.

Megcsúszott az olaj árfolyama a tegnapi kereskedésben, 37 dollár közeléből 35 dollár alá süllyedt a jegyzés a globális mozgásoknak megfelelően. Az OPEC részéről természetesen azonnal beindult a kommunikációs gépezet, és a tagok ismét a termeléscsökkentési terveiket lebegtették, ám ez nem hatotta meg a szereplőket. Az olaj tehát továbbra is másodlagos sztorinak bizonyul, ellentétben például az arannyal, amely tovább folytatta száguldását tegnap. A 970 dolláros unciánkénti árfolyam kb. 18 százalékos izmosodást jelent az egy hónappal ezelőtti lokális mélyponthoz képest.

módon évek óta csak égeti a pénzt, képtelen alkalmazkodni az új kihívásokhoz, akkor azt el kellene törölni a föld színéről, nem pedig állami pénzzel tömni tele, hogy elvegetáljon még a romokon – írja a Cahline az amerikai autógyárak megsegítéséről.VGO-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.