Pénz- és tőkepiac

Hozzá kell szokni a 300 feletti forinthoz

Nem tartja meglepőnek a forint gyengülését a lapunk által megkérdezett elemző. A hazai deviza árfolyama egész nap a 299-303 forint közötti sávban ingadozik, de az előrejelzések szerint a gyengülő trend folytatódni fog.

  A hazai fizetőeszköz árfolyama történelmi mélypontra, 302,75 forintig gyengült ma délután az euróval szemben. A forint a svájci frank ellenében 203,651-ig emelkedett. A lengyel zloty is történelmi csúcson mozog: 4, 594-nél jár az árfolyama az euróval szemben.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint az év nagy részében a 300 forintos szint felett fog tanyázni a hazai deviza. A kurzus mostani határátlépését opciós pozíciók is okozhatták, ezért magának a szintnek nincs is különösebb jelentősége. Az elemző szerint a régiós devizákra jellemző gyengülő trend egy természetes folyamatba illeszkedhet, amelyben új egyensúlyi árfolyamot vesznek fel a feltörekvő fizetőeszközök. A jelenlegi válság hatására ugyanis az átalakuló világgazdaságban új árfolyamcentrumok születnek. A korábban hitt 250 forintos reális központi-árfolyam helyett elképzelhető, hogy 300 forint fölé tolódik el ez a centrum.

Ha a monetáris tanács figyelembe veszi, hogy a mostani gyengülő trend, valójában ennek a természetes folyamatnak a része, akkor a kamatpolitikával nem valószínű, hogy befolyásolni akarná az árfolyamot. Duronelly Péter hozzátette, hogy az új árfolyamszint a jelenlegi magyar makro pálya mellett alakul ki, és egy másik forgatókönyv esetében feltehetőleg máshova tolódna el a forint egyensúlyi értéke.

forint világrend egyensúlyi árfolyam euró centrum
Kapcsolódó cikkek