Pénz- és tőkepiac

Pénzszűke? Halasztott fizetés? - Jönnek a hitelbiztosítók!

A hitelbiztosítók ismertsége a közelébe sem ér még a bankokénak, ám a válság ezen változtathat – mondja Vanek Balázs, az Atradius Credit Insurance magyarországi fióktelepének vezetője.

A forrásszűkében lévő vállalatok ugyanis háromféle forrásból juthatnak tőkéhez. Egyrészt belenyúlhatnak a saját zsebükbe – ez azonban ritka. Másrészt kérhetnek banki kölcsönt, ám a hitelproblémákat látva ennek az esélye csökken. Ráadásul a kevés likvid forrásukat a bankok inkább a lakosságnak helyezik ki, mint a cégeknek, mivel a lakosság finanszírozása biztonságosabb és a haszonkulcsa is magasabb.

A harmadik lehetőség pedig, hogy a szállítóitól kapjon kölcsönt a cég úgy, hogy a vásárláshoz képest halasztott fizetést kér. Ez nagyon fontos forrás, ugyanis a banki hitelhez képest ingyen van, és nem kell hozzá jelzálogjogot és egyéb biztosítékokat adni – magyarázza Vanek, és hozzáteszi, a beszállítói hitelek volumene a banki hátterű vállalati kölcsönök 8000 milliárd forint körüli állományával vetekszik.

A hitelbiztosítók pedig fontos szerephez jutnak ezeknél a halasztott fizetésű szerződéseknél, ha ugyanis a vásárló nem fizet a beszállítónak, a hitelbiztosítók rendezik a számlát. A biztosítás költsége jellemzően a biztosított áru értékének néhány ezreléke, igaz, a válság hatására – mivel a vásárlók fizetési morálja romlott – a díj emelkedik: jelenleg átlagosan fél százalék körül mozog a cégmérettől és ágazattól függő tarifa.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Atradius számla hitelbiztosító Bank Credit Insurance halasztott fizetés szállító
Kapcsolódó cikkek