Pénz- és tőkepiac

A britek államosították a Lloyds-ot

Jelentősen gyengült a brit Lloyds Banking Plc tőzsdei árfolyama miután bejelentették, a kockázatos eszközeik garanciájáért cserébe további 32 százalékos szavazati jogot nem biztosító részvénycsomagot adnak az államnak.

A Lloyds Banking Group Plc. 14 százalékot esett miután Nagy-Britannia legnagyobb jelzáloghitelezéssel foglalkozó bankja átengedte a kormánynak a bank vezetését cserébe a kockázatos eszközökre kapott 260 milliárd fontos állami garanciáért. A Lloyds az állami garanciáért cserébe 15,6 milliárd fontot fizet szavazati jogot nem biztosító részvények formájában. A részvényárfolyam 4 pennyvel 38 pennyre esett a londoni tőzsdén az állam részesedése pedig 75 százalékra nőtt a hitelintézetben.

A Lloyds tavaly Gordon Brown miniszterelnök lobbiját követően vette meg a HBOS Plc-t, gondolván, hogy ezzel megmenthetik az akkor nehéz helyzetbe került bankot. Az ötlet azonban visszájára fordult. A HBOS elárasztotta új tulajdonosát kockázatos hitelekkel és befektetésekkel, amelyek mostanára romba döntötték a bank eredményét.

jelzáloghitel HBOS Lloyds állami garancia
Kapcsolódó cikkek