Pénz- és tőkepiac

A dollár zuhanása árupiaci fordulatot okozhat

Piaci nyomás hajtja fel az árupiaci árakat, miután az amerikai kormány bejelentette, hogy kibővíti a 700 milliárd dolláros bank-mentő csomagjának programját és támogatják a toxikus eszközök kivonását a bankok mérlegéből.

A kőolaj ára közel négy havi csúcsra szökött, az amerikai könnyűolaj, a west texas intermediate (WTI) hordója ma 1,6 százalékot drágult 52,90 dollárig. Toby Hassal, az ausztrál Commodity Warrants piacelemzője szerint „pillanatnyilag segített a Fed bejelentése az árupiacokon. De a továbbiakban még nagyobb dollár gyengülésre lesz szükség ahhoz, hogy megmaradjon a kőolaj árfolyama az 50 dolláros szint felett.” Az amerikai bankmentő csomag hatására ugyanis 1985 óta nem látott mértékű heti gyengülést könyvelhetett el az amerikai deviza árfolyama. A dollár-euró kurzus 1,3736-ig gyengült délelőtt. „Nem sok minden történik a piacon, ami hosszú távú kereslet felélénkülésére utalna” – teszi hozzá az elemző.

Ugyanakkor az árupiaci mutatók mindegyike jelentős emelkedést mutatott a héten, és vannak olyan előrejelzések is, amelyek már trendfordulóról beszélnek, vagyis közép távon jelentős árfolyam emelkedésre lehet még számítani. A Standard & Poor’s GSCI mutatója, amely 24 árupiaci termék azonnali jegyzését követi a múlt héten 8,6 százalékot emelkedett. A határidős terményeket követő CCI mutató, amely 17 egyenlően súlyozott ásványkincs, termény és fém árfolyamát követi 15 százalékkal emelkedett december 5-e óta, amikor is három éves mélyponton mozogtak az árak. A kőolaj árfolyama a múlt héten 13 százalékkal emelkedett, míg a réz 7,8 százalékkal drágult. Anne Frick, a Prudent Financial szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a technikai elemzések rendre azt mutatják, kikerült az árupiac a mélyből, és egy új rali kezdődhet el. „Az elmúlt hat év árupiaci ralijának 68 százalékát veszítette el a piac tavaly nyár óta, de az utóbbi három hónapban magára találtak az árfolyamok, ami megállította a zuhanást. A fordulat ereje ahhoz hasonlít, ami az 1980-as rekord árzuhanást követő felélénkülést jelezte – mutatja ki Frick.

A réz árfolyama – amely a recessziós várakozás legérzékenyebb ipari áruja – 4,6 százalékot drágult 4135 dollárra tonnánként a londoni fémtőzsdén. A réz drágulását az újra növekedésnek indult kínai támogatja: februárban a világ legnagyobb réz-importőre megduplázta az ipari fém beszállítását, miközben közel 10 százalékkal csökkent a sanghaji tartalékkészlet.

Eközben a szójabab árfolyama is emelkedik, mivel várhatóan visszatartják az argentin exportot. A Buenos Airesi kormány adót vetett ki a termény exportjára, emiatt a kitermelők most csökkentik eladásaikat, így a szójabab február óta nem látott árfolyamszintre kapaszkodott. A szójabab májusi szállításának ára 3,1 százalékot emelkedett 9,8125 dollárra vékánként.

Jelentős emelkedést könyvelhetett el az elmúlt héten az arany is, amely elemzők szerint folytatja a ralit ezen a héten. A nemesfém azonnali ára 0,7 százalékkal emelkedett 952,48 dollárra unciánként, az előző héten pedig 2,4 százalék volt az árfolyam nyereség mértéke. „Egyre erősödik a korreláció az arany jegyzése és a dollár index között.” – mondja Bernard Sin, MKS Finance svájci árupiaci stratégája. A dollár index - amelyben az amerikai fizetőeszköz árfolyammozgását 6 vezető devizával szemben mérik - 4,1 százalékot esett az elmúlt héten. Az index ma 1,1 százalékot zuhant tovább. Elemzők szerint az árfolyam mozgást, az élénkítő programok okozzák, legnagyobb mértékben a jegybankok készpénz injekciója a piacokon, amely ismét inflációs nyomást gerjeszthet, ez pedig kedvez a biztonsági befektetésnek számító aranynak.

Más nemesfémek közül az ezüst árfolyama 1 százalékkal emelkedett 13,88 dollárra unciánként. A TheBullionDesk.com szakértője, James Moore szerint, az ezüst árfolyama tesztelheti a februári csúcs-értéket, a 14,64 dolláros szintet. A platina jegyzése 0,9 százalékkal emelkedett 1125,50 dollárra unciánként, míg a palládium 0,5 százalékkal drágult 208 dollárra unciánként.

arany kőolaj ezüst dollár index árupiac
Kapcsolódó cikkek