Pénz- és tőkepiac

A Mol megvásárlása feltolta Szurgutnyeftyegaz-részvények árát

Felszökött az orosz tőzsdén a Szurgutnyeftyegaz (Surgutneftegas) orosz kőolaj- és földgázipari konszern részvényeinek árfolyama a Mol-részvénypakett megvásárlásának bejelentése nyomán: a pénteki záráshoz képest hétfőn délben 5,4 százalékkal volt magasabb és 22,68 rubelt ért.

 Az Interfax hírügynökség rámutatott: a Mol 21,2 százalékos tulajdonrészéért az osztrák OMV-nak fizetett 1,4 milliárd euró ugyan 1,9-szerese a pakett piaci értékének, de a derűlátással fogadta a hírt, hogy a Szurgutnyeftyegaz külföldi akvizícióra határozta el magát.

A konszern az egyik legnagyobb társaság az orosz kőolaj- és földgáziparban, de mindeddig nem tűnt ki a piacon sem az átvételekben való részvétellel, sem magas osztalékokkal, s számláin tekintélyes összeget gyűjtött össze, amelynek rendeltetéséről állandóan spekulálnak az elemzők. A tavalyi év harmadik negyedének a végén a konszern hosszú és rövid távú befektetései és pénzeszközei 558 milliárd rubelt, avagy 22 milliárd dollárt tettek ki, így a Mol-részvények felvásárlása nem jelentett számára nagy megterhelést.

Szurgutnyeftyegaz kőolaj interfax földgáz Mol
Kapcsolódó cikkek