Pénz- és tőkepiac

A román kormány is az IMF-hez fordul

Ma délelőtt megérkezett a Nemzetközi Valutaalap delegációja a román fővárosba, hogy egy esetleges pénzügyi segélyalapról tárgyaljanak a kabinettel – közölte a román jegybank egyik vezetője.

Pontos adatokat nem adtak azzal kapcsolatban, hogy keleti szomszédunk deviza tartalékainak bővítésére mekkora mértékű támogatást szeretne elérni, de elemzők szerint legalább 20 milliárd eurós csomag összeállításáról lehet szó.

Bukaresti várakozások szerint a deviza tartalék emelésével növelhető a befektetők bizalma a román külső finanszírozással kapcsolatban. Közgazdászok ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az IMF csomagért fejében kérhető fiskális szigorítás nehéz helyzetbe hozhatja, a nem rég megválasztott bal-közép kormányt. Román források szerint a csomag kérése proaktív lépésként tekinthető, ugyanis aromán helyzet teljesen eltér a hasonló csomagért folyamodott uniós tagállamok pénzügyi kondíciójától.

Mint ismeretes az új tagállamok közül eddig Magyarország kért 25 milliárd eurót, és Lettország folyamodott 7,5 milliárdért a Valutalaphoz és az Európai Unióhoz.

proaktív IMF Bukarest csomag
Kapcsolódó cikkek