Pénz- és tőkepiac

Elemzők: Akár öt százalékpontot is emelhet a jegybank

Hatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vasárnapi közleménye: tegnap erősödött a hazai fizetőeszköz a devizapiacon, ára az euróval szemben 306 forintig süllyedt. A magyar deviza gyengesége Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint már a hazai hitelintézetek normális működését is veszélyezteti, és úgy tűnik, ezt a jegybank is így látja, ezért lépett a forint érdekében. Az azonban még nem egyértelmű, hogy forintvásárlással is beavatkozott-e tegnap az MNB a piacon, és az is vita tárgya, hogy korábban voltak-e az intézménynek ilyen lépései.

A központi bank devizatartaléka mintegy 24 milliárd euró, de emellett uniós forrásokat is bevethet a forint stabilizálása érdekében – hogy pontosan mennyit, arról még folynak az egyeztetések a Pénzügyminisztériummal. Ha ez sem segít, kamatemeléssel akadályozhatja meg az intézmény a forint további gyengülését – Simor András jegybankelnök ezt a lehetőséget is megemlítette tegnap, ennek mértéke a szakértők szerint akár 5 százalékpont is lehet.

Hosszabb távon azonban az elemzők szerint még egy ilyen drasztikus lépés sem állíthatja meg a hazai fizetőeszközt a lejtőn: ehhez ugyanis a jegybanki eszköztár kevés, a gazdaságpolitika szerkezeti átalakítása is szükséges.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

forint OTP deviza Pénzügyminisztérium Magyar Nemzeti Bank Urbán MNB Simor kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek