Pénz- és tőkepiac

Főként a vállalatfinanszírozást erősíti az OTP a hitelből

A magyar állam piaci alapú hitelével keletkezett többletforrást elsősorban a vállalatok finanszírozására használja az OTP Bank, hogy ezzel az eszközzel is tompítsa a reálgazdasági problémákat - mondta Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese csütörtökön az MTI-nek.

A legnagyobb hazai hitelintézet a mintegy 400 milliárd forintnak megfelelő összegű kölcsönt piaci alapon kapja a magyar államtól, a napokban aláírt szerződés szerint a bankközi referencia-kamat fölött 245-250 bázispont felárral, ennek megfelelően a kihelyezés is piaci alapon történik majd - közölte az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Tekintettel arra, hogy a tőke- és kockázati költségeket kizárólag a bank viseli, a majdani hitelek kamata tartalmazni fogja a forrásköltségeken felül minimálisan a tőke-, a kockázati és a technikai jellegű költségelemeket is - tette hozzá. Urbán László közölte: az OTP azt vállalta, hogy legalább 200 milliárd forintot vállalati hitelezésre fordít, elsősorban a kis- és középvállalatok számára, a átlagos 3 éves futamidejéhez igazodóan döntően rövid futamidőre. "A cél az, hogy elsősorban olyan vállalatok finanszírozását segítsük, amelyek hitelképesek, de a globális hitelszűke miatt jelenleg mégsem jutnak forráshoz a bankrendszertől" - mondta a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette: ennek megfelelően a szokásos vállalati hitelezési és hitelbírálati folyamaton keresztül fog megvalósulni a kihelyezés, amelynek üteme attól függ, hogy mekkora lesz az a kereslet, amely megfelel a kockázatkezelési szempontoknak is.

Arra a kérdésre, hogyan befolyásolja a bank működését a 400 milliárd forintos többletforrás, leszögezte: "nem a bank működése szempontjából kell megközelíteni az ügyletet, hiszen többször nyomatékosítottuk, hogy a legnagyobb hazai bank tőkehelyzete erős, likviditási pozíciója stabil". Az ügylet lényege abban áll, hogy mérsékelheti a gazdasági recessziót úgy, hogy a gazdaság szereplői számára biztosít friss forrást - mondta az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

OTP Urbán László hitel
Kapcsolódó cikkek