Pénz- és tőkepiac

Londoni elemzők: átrendezi az OMV mutatóit a Mol-részesedés eladása

Londoni befektetési elemzők szerint alaposan átrendezi az osztrák OMV olajcég vállalatgazdasági alapmutatóit a Mol-részesedés hétfőn bejelentett eladása. A kelet-európai piacra szakosodott Wood & Co. befektetési és tanácsadó csoport londoni elemzői mind az OMV-re, mind a Molra nézve "pozitív" piaci besorolással látták el a fejleményt.

 A ház szerint a Mol árfolyamát megdobja, hogy a magyar olajpapír "ismét játékban van", az pedig, hogy egy orosz cég jelent meg a magyar vállalat részvényesi struktúrájában, szektorszintű konszolidáció előmozdítója lehet. Ha az orosz vevő, a Surgutneftegas a Mol teljes átvételére törekedne, akkor "nyilván ugyanazokkal az akadályokkal találná magát szemben", amelyeket a Mol az OMV ellen is alkalmazott.

A Wood & Co. londoni elemzői szerint azonban a magyar cég vezetése nagyobb rugalmasságot tanúsíthat egy orosz partnerrel kialakuló kombináció esetén, ezért a piacnak "érdemes szoros figyelemmel követnie" a Mol első megnyilatkozásait, valamint az új stratégiai partneri viszony kínálta lehetőségeket. A londoni befektetési cég kimutatása szerint az eladott Mol-részesedés 1,4 milliárd eurós ára az OMV jelenlegi piaci tőkeértékének 19 százaléka, és a 2008 végére becsült 3,43 milliárd eurós nettó 40 százaléka.

A Wood & Co. számításai szerint az értékesítés bevétele a kamat- és adófizetések, valamint leírások előtt számolt alapszintű pénzügyi eredmény (EBITDA) 0,66-szorosára csökkenti az OMV 2009-re becsült átlagos nettóadósság-rátáját. A londoni befektetési ház úgy számol, hogy az OMV, amely részvényenként átlagosan 16 ezer forintot fizetett a most eladott Mol-részesedésért, az eladási ügyletből hozzávetőleg 230 millió euró - OMV-részvényenként 0,78 euró - egyszeri hasznot könyvelhet el, ami 20 százalékot adhat hozzá az osztrák cég 2009-re becsült részvényenkénti eredményéhez. A hitelminősítőknek annak idején nem tetszett az OMV törekvése a Mol felvásárlására.

A Fitch Ratings tavaly ősszel elsőrendű "A mínusz" hosszú futamú devizaadósi osztályzattal látta el első besorolásként az OMV-t, megjegyezte ugyanakkor, bármilyen nagyarányú, adósságból fedezett akvizíció - mint amilyen a Mol ellenőrző részének megszerzésére tett, majd abbahagyott kísérlet is volt - nyomás alá helyezheti az osztrák olajvállalat adósbesorolásait. Felszökött a Szurgutnyeftyegaz-részvények ára Felszökött az orosz tőzsdén a Szurgutnyeftyegaz (Surgutneftegas) orosz kőolaj- és földgázipari konszern részvényeinek árfolyama a Mol-részvénypakett megvásárlásának bejelentése nyomán: a pénteki záráshoz képest hétfőn délben 5,4 százalékkal volt magasabb és 22,68 rubelt ért.

Az Interfax hírügynökség rámutatott: a Mol 21,2 százalékos tulajdonrészéért az osztrák OMV-nak fizetett 1,4 milliárd euró ugyan 1,9-szerese a pakett piaci értékének, de a derűlátással fogadta a hírt, hogy a Szurgutnyeftyegaz külföldi akvizícióra határozta el magát. A konszern az egyik legnagyobb társaság az orosz kőolaj- és földgáziparban, de mindeddig nem tűnt ki a piacon sem az átvételekben való részvétellel, sem magas osztalékokkal, s számláin tekintélyes összeget gyűjtött össze, amelynek rendeltetéséről állandóan spekulálnak az elemzők. A tavalyi év harmadik negyedének a végén a konszern hosszú és rövid távú befektetései és pénzeszközei 558 milliárd rubelt, avagy 22 milliárd dollárt tettek ki, így a Mol-részvények felvásárlása nem jelentett számára nagy megterhelést.

interfax OMV Wood & Co. Mol Fitch
Kapcsolódó cikkek