Pénz- és tőkepiac

Madoff minden vádpontban bűnösnek vallotta magát

Bűnösnek vallotta magát csütörtökön az ellene felhozott mind a 11 vádpontban Bernie Madoff, minden idők legnagyobb Wall Street-i szélhámosa.

A saját bevallása szerint 50 milliárd dolláros pénzügyi csalássorozatot végrehajtó volt befektetési üzletemberre - aki ellen 11 vádpontban, egyebek között kötvénycsalás, három rendbeli pénzmosás és hamis tanúzás miatt emeltek vádat - 150 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.

A 70 éves Madoff, a New York-i Nasdaq elektronikus egykori igazgatója tavaly decemberben vallotta be, hogy évek óta folytatott befektetési üzlete valójában "egy nagy csalás". Az üzletember éveken keresztül orruknál fog vezette a befektetőket, a The New York Times szerint volt olyan, hogy évi 46 százalékos kamatot ígért. Tavaly november végén 4800 ügyfele volt. Csak New Yorkban több mint ötezer befektető követeli vissza a pénzét.

Az utóbbi hetekben olyan híresztelés kelt szárnyra, hogy az ügyészség vádalkut kötött Madoffal a bűnösség elismerésért cserébe. Ezt kedden cáfolták az ügyészek. Előzőleg felháborodást keltett, hogy a volt üzletember börtönbüntetésén esetleg enyhítenének, az áldozatok levelekkel tiltakoztak a bíróságon.

A vagyonukat vesztett kárvallottak mindenekelőtt magyarázatot követelnek arra, hova tüntette Madoff a pénzüket, mi történt az irdatlan összeggel, amelyből a nyomozók eddig csak 940 millió dollárnak akadta a nyomára. Mások azon csodálkoznak, miért csak a csaló befektető ellen emeltek vádat? Mi lesz azokkal, akik Madoff szélhámosságából, hamis pénzügyi birodalmából gazdagodtak meg, köztük testvérével, két fiával és feleségével, valamint munkatársaival? Madoffon kívül az égvilágon senki nem tudott a csalásról? - kérdezik a felháborodott áldozatok.

A pórul járt befektetők között a nemzetközi pénzügyi világ neves szereplői mellett olyan magánbefektetők is akadnak, mint például Frank Lautenberg szenátor vagy a Philadelphia Eagles amerikaifutball-csapat tulajdonosa. A károsultak között van Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező egy jótékonysági alapja, és becsapták a Nobel-békedíjas Elie Wieselt és alapítványát is.

Bernie Madoff sikkasztás madoff-csalás
Kapcsolódó cikkek