Pénz- és tőkepiac

Megmentik a megmentőt - Újabb bankot államosít a brit kormány

A Lloyds részvényeinek értéke 7,4 százalékot emelkedett a kora reggeli kereskedés során, miután a brit állam közölte: 43-ról 60 százalékra emeli részesedését a bankban.

Az állami tulajdon növelésével a Lloyds 250 milliárd fontnyi kockázatos eszköztől szabadul meg. Emellett a bank a jelenleg állami tulajdonban lévő, 12 százalékos kamatot fizető elsőbbségi részvényeit normál részvényekké alakítja, amelyek után nem jár kamat – tudósít a The Times.

A befektetők megnyugodtak az állami tulajdon emelésének hírére, hiszen a múlt hét óta vártak az ezzel kapcsolatos bejelentésre. A Lloyds és a brit állam közötti tárgyalások azért húzódtak el, mert a pénzintézet nem egyezett bele az elvárt összeg megfizetésébe. London elképzelései szerint a bankoknak meghatározott összeget kell fizetniük azért, hogy részt vehessenek a kockázatos eszközök államosítását biztosító (Government''s Asset Protection Scheme) programban.

A brit állam korábban már hasonló megállapodást kötött a Royal Bank of Scotlanddel. A Lloyds azért kénytelen az adófizetők pénzét igénybe venni, mert nagy veszteséget kénytelen elkönyvelni a birtokában lévő HBOS miatt. Utóbbit éppen azért vásárolta meg a Lloyds, hogy az HBOS elkerülje az összeomlást.

részvény államosít Bank veszteség HBOS elsőbbségi befektető Lloyds kamat
Kapcsolódó cikkek