Pénz- és tőkepiac

Mégsem működik a "pénznyomtatás"? - Kudarc a brit kötvényeladás

A brit Adósságrendezési Iroda (DMO) 1,75 milliárd helyett mindössze 1,67 milliárd fontnyi államkötvényt értékesített ma reggeli hagyományos aukcióján. A kudarc nagy pofont jelent a brit gazdaságélénkítésnek és tovább növeli a piac helyzetével kapcsolatos félelmeket.

A kötvények eladási aránya ma alakult legrosszabbul, mióta a DMO megkezdte a rendszeres aukciókat 1995-ben. A Telegraph szerint a sikertelenség komoly aggodalmakat ébreszt azzal kapcsolatban: képes lesz-e a Brown kormány előteremteni a gazdaság felélénkítéséhez szükséges forrásokat. A kormányfő a G20-ak vezetőjeként is a további csomagok mellett foglalt állást, annak ellenére, hogy a brit jegybank elnöke figyelmeztetett: a szigetország költségvetése nem viseli el a további terheket.

A politikusok egyúttal amiatt is aggódnak, hogy a sikertelen államkötvény eladási akciók sora az ország leminősítéséhez vezethet, ami viszont katasztrofális következményekkel járhat az államháztartási hiányra vonatkozóan.

Ezzel kérdésessé vált a brit kormány "mennyiségi könnyítési" terve, vagyis az, hogy az államkötvények kibocsátásával és felvásárlásával próbálják lendületbe hozni a gazdaságot. A piac zavart és ideges, mivel King mondatait úgy lehetett értelmezni, hogy a jegybank mégsem vásárolja fel az előzetesen jelzett kötvénymennyiséget. A cégeket így is nyomás alatt tartja, hogy az állam a szokásosnál jóval több kötvényt bocsát ki, most pedig felmerült, hogy mégsem tudják azokat a jegybankkal megvásároltatni, holott ez jelenthette volna számukra a könnyebbséget.

A DMO ebben az évben várhatóan 146,6 milliárd fontnyi kötvényt bocsát ki a tavalyi 58,4 milliárd helyett, 2010-ben pedig újabb 110 milliárdnyi papír érkezése várható.

hitelminősítő államháztartás king kormány államkötvény Brown kötvény G20 jegybank
Kapcsolódó cikkek