Pénz- és tőkepiac

Pirosban a folyószámlák

Egyre intenzívebben használják a bankok által kínált lakossági folyószámlahiteleket a magyar háztartások: január végén már meghaladta a 375 milliárd forintot a náluk lévő állomány, ez csaknem 70 milliárddal több az egy évvel korábbinál, a 2006 végi mennyiségnek pedig majdnem a duplája. A szinte folyamatos emelkedés persze érthető: a pénzügyi válság kiterjedésével a folyószámlahitel az egyik legkönnyebben hozzáférhető kölcsöntípussá lépett elő, hiszen egyrészt többnyire forintban nyújtott hitelről van szó, másrészt a bankok gyakorlatilag csak a számlára érkező rendszeres jóváírásokat figyelik a bírálat során.

A hitelbírálati standardok pedig láthatóan nem szigorodtak az elmúlt hónapokban sem. A hitelintézetek többségénél háromhavi, a kölcsönt nyújtó banknál meglévő számlamúlt elég az igényléshez, a standardizált bírálat miatt pedig akár két munkanap alatt a pénzéhez juthat az ügyfél. A hitelkeret beállításához emellett mesés jövedelmeket sem várnak el a bankok: bár többségüknél legalább a minimálbérnek megfelelő rendszeres jövedelem szükséges, akad számos bank – például az FHB vagy a K&H –, amely elvben már havi 30 ezer forintos utalás mellett is megoldja a keret beállítását. Az adható limitet illetően sincs nagy eltérés a korábbiakhoz képest: a legtöbb bank a rendszeres jóváírások átlagának legfeljebb kétszereséig és maximum félmillió forintig hajlandó elmenni a hitelkeretnél. Ez utóbbi szempontból a hagyományosan a közép- és felső rétegek által preferált MKB Bank jelent kivételt, ahol akár kétmillió forintos mínuszig is elmehet az ügyfél.

Az árazást illetően viszont már korántsem ilyen kellemes a helyzet: a Magyar Nemzeti Bank nyilvántartásai szerint ezeket a kölcsönöket – forintalapon – januárban már 24,56 százalékos, átlagos kamat mellett kínálták a piaci szereplők, ez kereken négy százalékponttal magasabb a két évvel korábban általános szintnél. Bár a folyószámlahiteleknek nincsenek óriási mértékű járulékos költségei, az elmúlt hónapok áremelkedése több szereplőnél is harminc százalék feletti vagy azt némileg meg is haladó teljes hiteldíjmutatót (THM) eredményez.

A folyószámlahitelek iránti keresletet – viszonylag biztonságos konstrukcióról lévén szó – a maguk módján a bankok is igyekeznek gerjeszteni. A legelterjedtebb megoldás az általában 2-3 ezer forintos tételt jelentő, elsőéves keretbeállítási jutalék elengedése, ezt jelenleg a CIB, a Raiffeisen és az OTP Bank alkalmazza. Az első számú hazai szereplő a csoport szolgáltatásait aktívan használó ügyfeleknek is kedvez: ha ugyanis az igénylő tagja valamelyik OTP-pénztárnak, 1,5 százalékponttal alacsonyabb kamat mellett juthat folyószámlahitelhez. VG
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek