A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Szétszórta az adófizetők pénzét az AIG

Az AIG, amely eddig mintegy 170 milliárd dolláros állami támogatást kapott tőkehelyzetének rendezésére, a most nyilvánosságra hozott adatok szerint 90 milliárd dollárt külföldi pénzintézetek kifizetésére fordított.

A Capitoliumon felzúdulás követte a híreket, melyek szerint az AIG – a Merrill Lynch-hez hasonlóan több tízmillió dollárt fizetett ki menedzseri prémiumként. A honatyák ezután pontos elszámolást kértek arról: mely intézmények vagy személyek profitáltak még a biztosítónak adott állami támogatásból – írja az AP.

Az AIG eddig mintegy 170 milliárd dolláros tőkeinjekciót kapott és jelenleg az amerikai állam birtokolja 80 százalékát. Mint a most nyilvánosságra hozott adatokból kiderült: a biztosító ebből az összegből összesen 90 milliárd dollárt más pénzintézeteknek juttatott. 12,9 milliárd dollárt kapott a Goldman Sachs, 11,9 milliárdot a Société Générale, 11,8 milliárdot a Deutsche Bank és 8.5 milliárdot a Barclays. Az összegeket elsősorban a komplex jelzálogtermékek miatt elszenvedett veszteségek ellensúlyozására kapták a bankok.

Miközben a biztosító óriás elszámoltatása folyamatban van, a Fed szóvivője ismét megerősítette, hogy az AIG stabilitása kulcsfontosságú az amerikai pénzpiacok szempontjából.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek