Pénz- és tőkepiac

A magyarok 74 százaléka fél, hogy nem lesz elég a nyugdíja

A biztosítási díjbevételek összegében csökkenő tendencia várható az idén - állapították meg az IFUA Horváth & Partners biztosítási szemináriumán a résztvevők. A munkatársak képezése és ösztönzése, az átgondolt értékesítés-irányítás lehetnek a kitörési területek az idei évben, melyhez jó alapot ad az, hogy a 18 éven felüli lakosság 62 százaléka rendelkezik biztosítási termékkel.

Az elmúlt 20-25 év töretlen világgazdaság fejlődése egyedülálló volt és éppen ezért egyfajta kegyelmi időszaknak tekinthető a gazdasági szereplők számára is - mondta Karvalits Ferenc MNB alelnök az IFUA Horváth & Partners Növekedési lehetőségek a biztosítási szektorban című szemináriumán. A közép-kelet-európai régiót különös erővel érte a krízis, mert ezek az országok kis, nyitott gazdaságai exportorientált növekedési stratégiát követtek, követnek. A főbb felvevő piacokon tapasztalható keresletcsökkenés mértéke pedig ennél is nagyobb mértékű visszaesést eredményez a régió országainak gazdaságaiban, így Magyarországon is.

Az alelnök szerint a magyar 2009-ben a vártnál nagyobb mértékben, akár 5-6 százalékkal is csökkenhet. Mind a lakossági fogyasztás mind a beruházások területén erőteljes visszaesés várható, ami azonban már az idei évben a külső egyensúly erőteljes javulását eredményezi.

Huba Eörs, az IFUA vezető partnere a magyarországi biztosítási piac kapcsán kiemelte: A felnőtt lakosság több mint 62 százaléka rendelkezik valamilyen biztosítással, közülük 64 százalék csak egy céggel áll kapcsolatban. Biztosítóválasztás esetén leginkább az árak és a stabil pénzügyi háttér (56 százalék) számítanak, azonban ettől nem sokkal marad el a munkatársak szakértelme 52 százalékos aránnyal. Összességében az emberek 18 százaléka szerint a biztosítási termékek teljesen összehasonlíthatóak, ezen belül 30 százalék a kgfb-t, 23 százalék a Cascót, 22 százalék pedig a lakásbiztosítást tartja teljesen összehasonlíthatónak. Így a kgfb után most a Casco és a lakásbiztosításokon lehet a sor a díjversenyben.

Ami az öngondoskodást illeti: a megkérdezett magyarok 74 százaléka aggódik amiatt, hogy a nyugdíja nem lesz elég a megélhetéshez, ennek ellenére mindössze 27 százalékuk tesz félre rendszeresen idős korára. Nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a németek és az osztrákok kevésbé aggódnak – 63, illetve 58 százalékuk –, és többet takarékoskodnak (a németek 61, az osztrákok 34 százaléka tesz félre).

Az Aviva felmérése szerint a magyarok nagy része azt várja el a pénzügyi szolgáltatótól, hogy tartsa be, amit ígér, és az is bizalomnövelő tényező, ha garancia kapcsolódik a befektetési termékhez. A kutatás alapján kijelenthető, hogy az ügyfeleknek a befektetések esetében a biztonság a legfontosabb, nem szívesen vállalnak magas kockázatot még a magas hozamok reményében sem.

IFUA Horváth & Partners öngondoskodás casco biztosítás nyugdíj kgfb
Kapcsolódó cikkek