Pénz- és tőkepiac

Belehúzott a forint - 300 alatt az árfolyam

A feltörekvő piacokkal szemben javuló hangulatnak köszönhetően emelkedtek a térségbeli devizák árfolyamai, így a forinté is: az eurót 299,36 forint volt csütörtök reggel kilenc órakor a bankközi kereskedelemben, szemben a szerda délutáni 304,57 forinttal.

Szerdán erősödtek a térség devizái a növekvő befektetői bizalomnak köszönhetően. Részben néhány sikeres kötvényaukció - elsősorban a lengyelországi -, részben az a remény, hogy a legerősebb gazdaságok összefognak a válságból kivezető út megkeresésében, valamint az Egyesült Államok elnökének a feltörekvő gazdaságok megsegítése melletti kiállása erősítette meg a befektetői bizalmat.

A forint árfolyama szempontjából meghatározó tényező lesz egyrészt az Európai Központi Bank kamatdöntése, ami csökkentés esetén a forint kamatprémiumának növekedése révén megdrágítja a forint elleni spekulációt. Támogathatják a kurzust a G20 tanácskozásról érkező kedvező hírek. Mindezek függvényében a forint tartósan is átlépheti a 300 forintos euró árfolyamot a kereskedők szerint, amennyiben belpolitikai fejlemények ezt nem akadályozzák meg. A reformok mellett elkötelezett és azok végrehajtásához kellő támogatással bíró kormány megalakulása kedvezne a forint erősödésének.

A forinthoz hasonlóan a lengyel zloty is jelentős, mintegy két százalékos erősödéssel kezdte a napot. A zloty is részben a térséggel szemben általában javuló befektetői hangulatnak, valamint az előző napi sikeres kötvényaukcióknak köszönhetően, részben pedig a lengyel kormánynak az ERM2 csatlakozás időrendjével szemben felvett, a korábbinál pragmatikusabb álláspontjának köszönhetően erősödhetett. A dollárt 225,40 forinton jegyezték az előző délutáni 229,64 forint után. Az euró/dollár reggel 1,3275 volt, alig változva az előző napi 1,3246 dolláros EKB euró referencia árfolyamhoz képest. A svájci frank jegyzése 196,87 forinton állt reggel, szemben a szerda délutáni 201,29 forinttal. Az MNB szerdai hivatalos deviza árfolyam jegyzése 203,24 forint. A japán jen (100 jen) 228,63 forint 233,28 forint után. A szerdai MNB hivatalos deviza árfolyam 235,27 forint.

forint 300 euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek