Pénz- és tőkepiac

Fekete arany? - Több százmillió hordó kőolaj porosodik a kikötőkben

Sorban állnak a tankerek Rotterdam tengeri bejáratánál, a holland kikötőváros raktárai ugyanis nem képesek befogadni a folyamatosan érkező olajszállítmányokat – írja a Bloomberg hírügynökség.

A kikötői információs szolgálat munkatársának elmondása szerint az elmúlt 24 évben soha nem voltak ennyire túlzsúfoltak a város raktárai. Rotterdamban a hivatalos adatok szerint 11,9 millió köbméter, vagyis nagyjából 75 millió hordó kőolajat képesek egy időben tárolni – a jelenleg felhalmozódott készlet öt napig fedezné az összes tagországának kőolajigényét.

A készletfelhalmozódás nem kizárólag Európában okozhat problémát, az amerikai energiaügyi minisztérium tegnapi jelentése szerint ugyanis az Egyesült Államokban az április 24-ével végződött héten ismét – sorozatban nyolcadszor – nőtt a tárolókban álló kőolaj mennyisége. A friss adat alapján az ország raktáraiban 374,7 millió hordónyi fekete arany porosodik, ekkora volumenű tartalékkal utoljára csaknem 19 éve, 1990 nyarán rendelkeztek az amerikaiak.

A gyakorlatban is látványosak tehát a kőolajkereslet-csökkenés jelei a világban, így nem meglepő az sem, hogy az International Energy Agency (IEA) hónapról hónapra mérsékli az idei globális kőolajkereslettel kapcsolatos várakozásait. A szervezet utolsó, áprilisi tanulmánya szerint 2009-ben naponta átlagosan 83,4 millió hordónyit használnak majd fel globálisan, ez 2,4 millióval kevesebb, mint az előző évben.

Mivel azonban az IEA-becslés a februári végleges adatokon, illetve a márciusi becsléseken alapul, könnyen lehet, hogy a májusi jelentésben a jelenleg érvényben lévőnél is alacsonyabb számok szerepelnek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kikötő tartalék készlet kőlaj Európai Unió Rotterdam válság hordó
Kapcsolódó cikkek