Pénz- és tőkepiac

"Félig leszakadt" a Bank of America vezérének feje

Kenneth Lewis, a Bank of America elnök-vezérigazgatója kénytelen lemondani a pénzintézet elnöki posztjáról. A jövőben vezérként kell bizonyítania a befektetőknek alkalmasságát, de elemzők szerint előfordulhat, hogy teljesen kiszorul a vállalat igazgatóságából.

Több hónappal azután, hogy a Bank of America botrányos körülmények között átvette a Merrill Lynch irányítását, Kenneth Lewis elnök-vezérigazgatót felelősségre vonta a pénzintézet vezetése.

Az elnök-vezérigazgató, aki a bónuszok kifizetése miatt került a kritikák kereszttüzébe, kénytelen megválni egyik tisztségétől – jelenti az AP.

A Bank of America közgyűlésén megszületett a döntés az elnöki és vezérigazgatói posztok szétválasztásáról. Lewis a továbbiakban vezérigazgató marad, míg az elnöki tisztséget az igazgatótanács tagja, Walter E. Massey közgazdász professzor veszi át.

Egyes elemzők szerint Lewisnak nem sok lehetősége lesz bizonyítani vezérként, erre utalnak a korábbi példák. A hasonló helyzetbe került Wachoviánál is szétválasztották a két funkciót, Ken Thompsont pedig előbb elnöki székétől fosztották meg, majd végleg eltávolították a cégtől.

Ken Lewis zuhanása mindenesetre figyelemre méltó, hiszen a 2001 óta helyén lévő volt elnök egészen idén januárig a bankszakma egyik uralkodójának számított.

A Bank of America 61 éves vezetője az idei évet szinte kizárólag magyarázkodással töltötte, miután kiderült: cége hagyta, hogy a birtokába kerülő Merrill Lynch 15 milliárd dolláros vesztesége mellett is százmilliós prémiumot fizessen ki.

vezérigazgató elnök Lewis közgyűlés merrill Bank of America
Kapcsolódó cikkek