Pénz- és tőkepiac

Csak a pénznyomdák tartják fenn az árfolyam-emelkedést?

Marc Faber szerint a legnagyobb központi bankok elmúlt negyedévekben tapasztalt pénzkínálata és nyomdája segítette a mostani eszközár emelkedést, és várhatóan ennek köszönhetően nem fogjuk elérni a márciusi mélypontokat – írja a Cashline.

Véleménye szerint az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján, ha a kormányok elhatározták, hogy pénznyomtatással megpróbálják elkerülni a szükségszerű összeomlást annak érdekében, hogy az eszközárakat megemeljék, akkor az sikerült is. Ettől függetlenül a szakértő nem hiszi azt, hogy egy új bika piac előtt állnak, simán csak annyit állít, hogy a nominál értéken (inflációval kiigazítva, ami várhatóan újból megjelenhet a világban) nem lesz akkora változás az árfolyamokban, illetve a költségvetési hiányok növekedése is pozitívan hathat az eszközárakra.

Tanácsa szerint a mostani emelkedés utáni korrekciókba érdemes lesz vásárolgatni, pláne, amikor a gazdasági hírek is újra negatívba váltanak, már pedig az biztos, hogy lesznek romló makrogazdasági mutatók.

Tobzódni fogunk ma az inflációs és számokban, hisz a reggel közzétett kiábrándítóan gyenge német GDP adat után délelőtt jelenik meg az eurózóna hasonló adata is az inflációs számok mellett, de délután a tengerentúli piacok sem lesznek restek ránk zúdítani számos fontos makroadatot: az inflációs, az ipari termeléssel kapcsolatos és a fogyasztói bizalmi indexből lehet majd csemegézni.

Az EKB nem szándékozik fedezetként elfogadni a magyar állampapírokat. Ezzel a lépéssel a magyar kötvényeket lehetett volna felhasználni devizalikviditás szerzésére, amely a hazai pénzügyi rendszer számára lett volna kedvező (kiváltképp, ha a nemzetközi hangulat esetleg éles negatív fordulatot vesz). Bár korábban már tett hasonló utalásokat az EKB, a bejelentés szerepet kaphatott a tegnapi forintgyengülésben és állampapírpiaci hozamemelkedésben.

cashline Marc Faber EKB GDP infláció forintgyengülés állampapír árfolyam
Kapcsolódó cikkek